Politika 10.11.2015.

Radmanović: BIH trebala biti protiv, a ne uzdržana

ČITANJE: 1 minuta
radmanovic
Delegat Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH  Nebojša Radmanović smatra da je Predsjedništvo BiH trebalo da blagovremeno zauzme stav da BiH na sjednici Generalne skupštine Uneska glasa protiv zahtjeva da samoproglašeno Kosovo bude primljeno u ovu organizaciju, a ne da bude uzdržana.

On je naglasio da nije bilo nijednog elementa da BiH bude uzdržana tokom jučerašnjeg glasanja u Parizu jer nije priznala samoproglašeno Kosovo.

– Predsjedništvo BiH moralo je da zauzme stav da delegacija BiH bude protiv prijedloga. Ne znam zašto se ovo desilo. Izgleda da se neko u tajnosti dogovorio da BiH bude uzdržana i niko o tome nije vodio računa sve do posljednjeg momenta – rekao je Radmanović novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, da ima poštenja u međunarodnoj zajednici, to pitanje nije ni trebalo da bude na dnevnom redu jučerašnje sjednice Generalne skupštine Uneska.

Radmanović je rekao da takva vrsta priznanja može da otvori razna pitanja u svijetu, koja su nerješiva.

– Kada je riječ o samoj odluci o neprihvatanju zahtjeva, ona izgleda kao poraz samoproglašenog Kosova, ali mislim da i iza toga ima niz stvari o kojima treba raspravljati – tvrdi Radamanović, koji je i bivši član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Samoproglašeno Kosovo juče nije primljeno u Unesko jer nije dobilo potrebnu dvotrećinsku većinu na Generalnoj konferenciji ove organizacije. Bih je prilikom glasanja bila uzdržana.

(Srna)