Politika 30.12.2022.

RADMANOVIĆ: CIK izabran bez validnih dokaza o stručnosti, mogli su se očekivati problemi

ČITANJE: 4 minute

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je da je Centralna izborna komisija BiH izabrana na brzinu, bez validnih dokaza o stručnosti, te da onako kako su izabrani tako i rade.

– CIK je izabran na brzinu bez validnih dokaza da su stručnjaci, da su određeno vrijeme proveli u izbornim procesima, koji nisu politički angažovani, ali je urađeno obrnuto pa se moglo očekivati da će praviti probleme. Čak i pesimisti za takav rad, u koje sam i sam spadao, nisu mislili da će ovoliko problema da naprave – konstatovao je Radmanović komentarišući situaciju oko izbora delegata iz Republike Srpske za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

On je podsjetio da su pri imenovanju CIK-a BiH prekršeni svi dogovori.

– Oni koji su učestvovali u toj zavjeri da prekrše sve dogovoreno, da prekrše sve evropske norme, da u toku jedne noći imenuju CIK koji nije nezavisno tijelo nego stranačko, sad kritikuju taj isti CIK – istakao je Radmanović.

On je naveo da su i tada pozivali da se te stvari ne rade, jer je već bila otvorena procedura sa kandidatima koji su ispunjavali uslove.

– To što su uradili treba da bude za nauk i njima. To treba da bude poruka svima u BiH – nemojte ono što se dobro radi lomiti preko koljena – poručio je Radmanović.

Bez dogovora nema napretka u BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović rekao je Srni da se nada da će biti održana atmosfera u Predstavničkom domu kakva je bila pri potvrđivanju Borjane Krišto za predsjedavajuću Savjeta ministara, te da će kompletan Savjet ministara biti formiran u januaru, a budžet usvojen na vrijeme.

On je istakao da bez dogovora nema napretka u BiH, te da očekuje novu energiju, u smislu onoga što SNSD odavno zagovara, a to je dogovor i dograđivanje onoga o čemu se svi slažu.

– Da smo to radili prethodnih 25 godina od Dejtona, danas bismo bili na daleko višem stepenu i demokratije i razvijenosti društva u cjelini, u skladu sa sadašnjim Ustavom BiH – rekao je Radmanović.

On se nada da će se i u narednom periodu održati sistem dogovaranja stranaka parlamentarne većine koje su potpisale sporazum za funkcionisanje institucija BiH.

Radmanović je ocijenio da je Krišto kandidat koga bi svi poželjeli da imaju i za koga svi glasaju, bez obzira što jedan broj onih koji su trenutno opozicija nije glasao, te da se na sjednici moglo konstatovati da su i oni sa respektom govorili o njoj.

– Više su se osvrtali na dijelove njenog ekspozea o čemu nije trebalo posebno ni da se raspravlja. Možda je to najava i nekih budućih odnosa – i brzina kako radimo i ukoliko nastavimo tako, a očekujem da hoćemo, da ćemo u toku januara imati i raspravu i završetak posla o Savjetu ministara što je već preduslov za dalji rad – istakao je Radmanović.

Na pitanje da li se može očekivati u novom sazivu parlamentarne većine da se ona formira od tačke do tačke dnevnog reda, čemu se moglo svjedočiti u prošlom, pa i ranijim mandatima, Radmanović je odgovorio da se nada da se to neće dogoditi, ali da nije nemoguće.

– Potpuno je heterogen sastav i “osmorke”, ali i u druge dvije koalicione grupacije koje okupljaju više političkih partija – konstatovao je Radmanović.

On je naveo da grupa stranaka koju predvodi SNSD u PS BiH ima tri političke partije, a da je tako i sa HDZ-om BiH koje imaju potpuno različite pogleda na neka pitanja.

– Te razlike mogu da eskaliraju kao što se dešavalo u prethodnom mandatu, pa i u nekim ranijim periodima, ali trudićemo se da do toga ne dođe – napomenuo je Radmanović i dodao da krupne razlike treba držati po strani dok se ne bude u stanju da se rješavaju.

Radmanović je istakao da se veliki broj problema multiplikuje što se startno ističu stvari oko kojih ne postoji saglasnost i da se zbog toga ne rješavaju ni ona pitanja oko kojih postoji saglasnost.

– Nije nemoguće, sa velikim brojem političkih partija koje su sada koalicija, da ne dođe do nekih nesporazuma. Nadam se da neće doći do onoga čemu smo svjedočili u prošlom mandatu – da se većina formira od sjednice do sjednice, odnosno od tačke do tačke što je takođe velika greška – ocijenio je Radmanović, dodajući da se pokazalo da je to pogrešan put u radu.

(Srna/SB)