Politika 13.10.2021.

RADMANOVIĆ: Dodik pominje nezavisnost Srpske kao krajnju soluciju, ako sve ostalo ne uspije

ČITANJE: 2 minute

Gost ovosedmičnog izdanja “Crvene olovke” bio je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović.

U toku intervjua za Avaz TV, Radmanović se osvrnuo na blokadu državnih institucija, Inzkov zakon o negiranju genocida, najavljene sankcije, opoziciju u Republici Srpskoj, aferu “Kiseonik”…

Na pitanje urednice i voditeljice Helene Javor – Ibrahimbegović, da li je Milorad Dodik na samitu Pokreta nesvrstanih govorio ispred Republike Srpske ili pak cijele BiH, Radmanović je istakao da je Dodik bio kao član Predsjedništva.

– Pisalo je da je član Predsjedništva BiH ispred njega na onom papiru gdje piše učesnik. Detalji ko je pozivao i ostalo, moram reći da ne znam. Ali jeste bio tamo kao član Predsjedništva BiH – izjavio je Radmanović.

Republika Srpska je dio BiH

Radmanović se osvrnuo i na blokadu državnih institucija i na to da li SNSD ruši BiH.

– Po našim procjenama, prema istraživanjima, većina misli da je bolje imati samostalnu Republiku Srpsku. Međutim u SNSD-u niko nije avanturista, svi realno procjenjuju političku situaciju i znaju da je sadašnja realnost međunarodno priznata BiH sastavljena od dva entiteta. Mi sve ovo što sam radimo, hoćemo vraćanje izvornom Dejtonu. To nije van BiH. Ovo je zemlja koja ima stolicu u UN-u i mi smo u tome. BiH je zemlja Bošnjaka, Srba, Hrvata i dva entiteta. Po viđenju SNSD-a mi jesmo u BiH ali hoćemo sva ona prava koja nam Ustav BiH, to je Aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma omogućuje – rekao je.

Dodao je da Milorad Dodik spominje otcjepljenje kao krajnju soluciju, ako sve drugo ne uspije.

Deblokada institucija

Kada je u pitanju deblokada institucija i postizanje dogovora, Radmanović je istakao da sve tri strane moraju da popuste i da se mora pronaći kompromis.

– Moramo naći rješenja za to, koja jesu povratak Ustavu. Da li je to povratak Ustavu sav onakav kakav mi tražimo iz Republike Srpske ili neka druga rješenja, ne može se reći u ovom momentu. Šta je realno? Parlament Republike Srpske će vjerovatno na prijedlog sadašnje vladajuće koalicije usvojiti određene odluke o povratku svih nadležnosti. To je posao koji se ne može završiti preko noći. I to je još jedna mogućnost za razgovore u okviru Bosne i Hercegovine – rekao je Radmanović.

(SB)