Politika 04.01.2023.

Radmanović: Sarajevo smatra da je i vazduh koji dišemo državni

ČITANJE: 3 minute

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Nebojša Radmanović rekao je da od novog Savjeta ministara očekuje više zakonskih prijedloga i da se pitanja o kojima nema konsenzusa ostave po strani.

Radmanović je rekao da očekuje da se u prvi plan ne stavljaju razlike u stavovima nego ono o čemu se svi slažu.

On je konstatovao da od novog Savjeta ministara očekuje mnogo aktivniju ulogu, ne samo zbog kandidatskog statusa, nego i zbog toga što treba “njegovati novu atmosferu” koja može dati rezultate.

“Očekujemo iz te nove atmosfere i novu energiju. Moram da podsjetim da su u odlazećem Savjetu ministara bili oni koji su stalno govorili kako nešto neće i u takvoj situaciji nije se moglo očekivati više. Kako očekivati više kada zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Bisera Turković nije dozvoljavala da se uvrste određene tačke na dnevni red”, ocijenio je Radmanović.

Radmanović je rekao da je problem u vezi sa pitanjem imovine u BiH nametnula međunarodna zajednica, ali da je jasan stav Republike Srpske – ne postoji imovina BiH.

“Prema mišljenju svih relevantnih stručnjaka i naučnika iz oblasti ustavnog prava Dejtonski mirovni sporazum je to riješio i imovina je u entitetima. Pojavili su se drugi nazovistručnjaci i naučnici koje je podgrijavao dio međunarodne zajednice, koji su rekli da je to ‘državna imovina’ i mi danas imamo problem”, konstatovao je Radmanović za Srnu.

On je ocijenio da političko Sarajevo smatra da je sve državna imovina, te da je i vazduh koji se diše državni.

“Mi u Republici Srpskoj zastupamo ustavno rješenje – da ne postoji imovina BiH jer to nije riješeno Aneksom četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma, dakle Ustavom. Tamo je jasno rečeno da sve što nije nabrojano da su nadležnosti BiH je u nadležnosti entiteta. Među nadležnostima BiH nema državne imovine”, podsjetio je Radmanović.

Kako je rekao u BiH spoljna politika mora biti u skladu sa Ustavom, dogovorom i uz poštovanje ravnopravnosti.

“Ukoliko bilo ko nastoji da dominira na bilo koji način – nastaje problem. Podsjećam da je Predsjedništvo BiH u kome je bio Mladen Ivanić usvojilo dokument o tome kako će se razvijati spoljna politika. Ivanić je bez konsultacija sa bilo kim u Republici Srpskoj prihvatio neke formulacije koje su protiv stavova Srpske i to je bio put kojim se, na neki način, daje pravo pojedinim krugovima u Sarajevu da rade mimo konsultacija sa Republikom Srpskom, što je pogrešno”, ukazao je Radmanović.

Konstatovao da su zbog jednostrane politike pojedinaca i stranaka u BiH odnosi sa Srbijom i Hrvatskom u dobroj mjeri narušeni, te da BiH mora što više sarađivati sa Srbijom i sa Hrvatskom.

On je dodao da su u prethodnim periodima ti odnosi nekada bolje funkcionisali sa Srbijom, nekada sa Hrvatskom, ali da BiH mora njegovati dobre odnose sa te dvije države jer sa njima dijeli granicu od gotovo 2.000 kilometara i najveća spoljnotrgovinska razmjena je sa njima.

“Međunarodna zajednica je i tu napravila problem. I Srbija i Hrvatska su potpisnice Dejtonskog sporazuma, a u OHR-u su to zanemarili. Čak ni u tom samozvanom Savjetu za sprovođenje mira nisu te dvije zemlje, što je van pameti. To je bio pokušaj da te dvije zemlje nemaju nikakav uticaj”, poručio je Radmanović.

Radmanović je rekao da navodi o takozvanom malignom uticaju Rusije na BiH predstavljaju floskulu bez ikakvog utemeljenja, te najavio da će ubuduće saradnje sa Rusijom biti više.

(Srna)