Politika 19.03.2019.

RADMANOVIĆ U BUDVI: Granice sve manja prepreka stanovništvu regiona

ČITANJE: 2 minute

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je danas u Budvi da dodatno uvezivanje članica Jadransko-jonske inicijative, te korištenje prednosti regiona za jačanje kulturnih veza i stvaranje regionalnog turističkog proizvoda za treća tržišta treba da bude strateški cilj ove regionalne inicijative.

U obraćanju na 16. konferenciji predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative koja je, u organizaciji Skupštine Crne Gore počela u Budvi, Radmanović je ocijenio da su, zahvaljujući i ovakvim regionalnim inicijativama, granice sve manja prepreka stanovništvu koje se dobro razumije i pripada istom i sličnom kulturno-istorijskom okviru.

Radmanović je istakao da turizam predstavlja jedan od najbrže rastućih privrednih sektora u BiH i da se BiH nalazi u vrhu zemalja u svijetu po porastu broja turista na godišnjem nivou.

On je rekao da su napore turističkih radnika u BiH propoznali i u Međunarodnom olimpijskom komitetu, dodjeljujući Sarajevu i Istočnom Sarajevu organizaciju nedavno uspješno završenog Evropskog omladinskog olimpijskog festivala, na kome je učestvovalo više od hiljadu sportista iz 50 zemalja Evrope, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Naglašavajući da kroz Jadransko-jonsku inicijativu i Berlinski proces treba nastaviti sa snažnim uvezivanjem zemalja Balkana, kao neodvojivog dijela Evrope, sa državama EU, Radmanović je poručio da to treba činiti realizacijom Strategije EU za Jadransko-jonsku regiju /EUSAIR/, kao i realizacijom projekata koji znače bolje privredno i infrastrukturno povezivanje zemalja regiona, što jeste jedan od ključnih preduslova za održivi razvoj turizma.

Najviši zvaničnici parlamenata BiH, Albanije, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije diskutuju o turizmu i kulturi kao zajedničkim odrednicama, prednostima i strateškom opredjeljenju država članica Jadransko-jonske inicijative.

Nakon pozdravnih riječi koje su učesnicima konferencije, u ime domaćina, uputili predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marović, te uvodnih izlaganja potpredsjednika Skupštine Crne Gore Gencija Nimanbegua i resornih ministara u Vladi Crne Gore, o centralnoj temi konferencije govorio je Radmanović.

U nastavku skupa učesnici će razgovarati i o uvezivanju parlamentarnih tijela koja, kako su organizatori istakli, predstavljaju značajan resurs jačanja saradnje u prioritetnim oblastima za države Jadransko-jonske inicijative.

Očekuje se da će učesnici 16. konferencije predsjednika parlamenata članica Jadransko-jonske inicijative danas popodne usvojiti i zajedničku izjavu u kojoj će naglasiti važnost nastavka saradnje parlamenata regiona za realizaciju projekata podrške integraciji država Balkana u EU, te pozvati evropske institucije da ojačaju političku i finansijsku podršku sprovođenju projekata iz EUSAIR-a.

(Srna)