Politika 09.07.2020.

RADMANOVIĆ: U Prijedlogu budžeta bilo je dosta propusta

ČITANJE: 2 minute

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je danas da je SNSD glasao protiv Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu jer nisu ispoštovani raniji dogovori.

– Nisu ispoštovani dogovori ni oko budžeta ni oko drugih važnih stvari za BiH – naveo je Radmanović, ističući da je u Prijedlogu budžeta bilo dosta propusta i da nije bilo dogovora kako ih otkloniti.

Radmanović je novinarima u Sarajevu, nakon sjednice Predstavničkog doma, rekao da ovakav rezultat mnoge stvari dovodi u pitanje, te napomenuo da bi Predstavnički dom do naredne sjednice Doma naroda, koja je zakazana za 21. jul, trebalo da usvoji Prijedlog zakona o budžetu.

On je istakao da je postojao veliki optimizam da će Prijedlog budžeta danas dobiti podršku poslanika u prvom krugu, ali da nije postojala entitetska većina.

– U prvom krugu danas nije postojala entitetska većina. Potrebno je da se Predstavnički dom izjasni u drugom krugu, u prvom glasanju. To će se najvjerovatnije desiti u narednih sedam dana, ponovo na sjednici Predstavničkog doma – pojasnio je Radmanović.

Od 11 poslanika iz Republike Srpske koji su prisustvovali sjednici, sedam je bilo protiv usvajanja budžeta, tri su bila za, a jedan poslanik bio je uzdržan.

Budžet nije dobio entitetsku većinu jer ga nije podržalo sedam poslanika iz Republike Srpske /SNSD, DNS, Ujedinjena Srpska/ zbog činjenice da dogovor koji je postignut prije dva dana nije ispoštovan.

Prijedlog zakona o budžetu su podržali poslanici Mirko Šarović iz SDS-a i Mira Pekić iz PDP-a, te Adil Osmanović iz SDA, dok Branislav Borenović iz PDP-a nije glasao, iako je prisustvovao sjednici, što se računa da je bio uzdržan.

Prijedlog zakona o budžetu nije dobio podršku ni poslanika HDZ-a.

(Srna)