Politika 19.10.2022.

RADMANOVIĆ: Uz vlast 60 odsto naroda, nema razloga za ponavljanje izbora

ČITANJE: 3 minute

Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović ocijenio je da opoziciona manjina u Republici Srpskoj u saradnji sa Centralnom izbornom komisijom BiH maltretira većinu koja je sa 60 odsto glasova podržala sadašnju vlast u Srpskoj, te da je stav SNSD-a da nema razloga za ponavljanje izbora.

Radmanović je istakao da je to antidemokratski proces.

– To nema smisla. Mi smo u izbornom procesu dostigli jedan demokratski nivo, koji je sada srušila CIK i oni koji su njihovi sponzori – rekao je Radmanović za televiziju N1.

On je naveo da je zadovoljan rezultatima koje je SNSD ostvario na opštim izborima u BiH, kao i svojim uspjehom.

Radmanović je istakao da je CIK BiH bio dužan da prvo proglasi rezultate izbora, pa da se tek nakon toga raspravlja o eventualnim prevarama na izborima.

– Nije tačno da se mi bunimo protiv ponovnog brojanja. Mi samo tražimo da se poštuje zakon koji kaže da se prvo proglase rezultati, pa da se onda podnose žalbe i odlučuje o ponovnom brojanju – pojasnio je Radmanović i dodao da je problem što manjina u Republici Srpskoj maltretira većinu.

Radmanović je naglasio da su razlike uočene na do sada ponovo prebrojanim glasačkim listićima u okviru statističke greške, te da to nije dovoljno za ocjenu o lošem procesu.

– To zna i opozicija koja podnosi krivične prijave – rekao je Radmanović.

On je podsjetio da je kandidat SDS-a za srpskog člana Predsjedništva BiH Mirko Šarović u izbornoj noći priznao poraz od SNSD-ovog kandidatata Željke Cvijanović, a da sada poručuje da treba ponoviti izbore.

– Traže da se ponove izbori i za parlament Srpske, gdje smo dobili više glasova nego sva opozicija zajedno – rekao je Radmanović i poručio da treba sačekati da CIK proglasi rezultate, pa tek onda da se opredjeljuje po pitanju prigovora na eventualne neregularnosti u izbornom procesu.

Radmanović je rekao da je stav SNSD-a da nema razloga za ponavljanje izbora, jer je 60 odsto građana u Republici Srpskoj glasalo za sadašnju vlast.

On je ovom prilikom istakao da razgovori o formiranju vlasti na nivou BiH ne postoje, zbog toga što, kako je naveo, CIK 15 dana prolongira objavljivanje izbornih rezultata.

– Već je bilo dogovora da se krene u razgovore i oni su trebali da naprave značajan iskorak već ove sedmice, međutim kada nemate rezultate teško je o tome govoriti – rekao je Radmanović i naglasio da je vlast na nivou BiH teško sastaviti bez SNSD-a.

Ova stranka će, prema njegovim riječima, o vlasti na nivou BiH razgovarati sa strankama koje formiraju vlast u Federacije BiH, jer će to, kako kaže, biti najbolje i najstabilnije za BiH.

– Imamo naravno simpatije prema jednima ili drugima, nije uvijek to isto, ali se opredjeljujemo da razgovaramo sa onima koji će biti u stanju da formiraju vlast na nivou FBiH – rekao je Radmanović.

Govoreći o potencijalnoj raspodjeli resora u Savjetu ministara, Radmanović je rekao da je jedna od želja SNSD-a Ministarstvo inostranih poslova, ali i da se teško može govoriti o bilo čemu prije objavljivanja zvaničnih rezultata izbora.

On je naveo i da će prema trenutnom dogovoru unutar SNSD-a, Radovan Višković ostati na mjestu premijera Republike Srpske.

Radmanović je pojasnio da je Dejtonski mirovni sporazum obezbijedio samostalnost Republike Srpske, ali da ona nije ostvarena zbog ranijih visokih predstavnika u BiH i sada samozvanog visokog predstavnika.

– Mi u SNSD-u govorimo o dejtonskoj samostalnosti Republike Srpske. O tome ćemo stalno govoriti i nećemo prestati – poručio je Radmanović.

Radmanović je rekao da nema informacije da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima veze sa postizbornim aktivnostima opozicije u Republici Srpskoj, te da je saradnja Srbije i Republike Srpske najbolja moguća.

(Srna/SB)

Oznake: SNSD