Vijesti 17.03.2017.

Radnici Centra za socijalni rad Banjaluka ucjenjivani i ponižavani, u slučaju “Kanada” samo svjedoci

ČITANJE: 4 minute

Članovi stručnih timova CSR Banjaluka, koji svakodnevno rade na najosjetljivijim predmetima, među kojima je bio i slučaj “Kanada” revoltirani optužbama direktorke Vere Sladojević otkrili su javno pakao kroz koji su prolazili u svom radu.

“EuroBlicu” su dostavili šokantnu zajedničku izjavu u kojoj otkrivaju da su bili izloženi prijetnjama i ucjenama direktorke. Potvrdili su ranija pisanja “EuroBlica” da je Sladojevićeva mijenjala stručne timove kada bi to željela, pa i u slučaju “Kanada”.

Pored ovoga, članovi stručnih timova CSR otkrili su i da su u postupku usvojenja brata i sestre imali samo ulogu svjedoka, da nisu proveli nijednu dijagnostičku radnju, jer je usvojenje bilo zakazano u rekordnom roku, dok je glavne konce u čitavom slučaju vodila- Sladojevićeva.

U odbranu rada stručnih timova stali su između ostalih i diplomirani psiholog Marija J. te diplomirani socijalni radnik Dajana Š.

centar za socijalni rad

-U potpunosti demantujemo navode direktorice CSR Vere Sladojević o tome da je u spornim predmetima usvojenja, kao i drugim postupcima nad kojima je ministarstvo zdravlja vršilo stručni nadzor, stručni tim imao mogućnost na ono što mu zakon garantuje i na šta ga zakon obavezuje, a to je uvažavanje stručnog mišljenja i nalaza. Nažalost, dešavalo se sasvim suprotno! Uz metode zastrašivanja, vređanja i ponižavanja, kao i prijetnji otkazom, direktorica je zahtjevala da se stručna mišljenja mijenjaju, a kad stručni radnici na to nisu pristajali, ona bi ih jednostavno skinula sa predmeta i imenovala druge koji će se njenoj volji povinovati- navode dugogodišnji radnici CSR.

slucaj kanada csr

– Kada je u pitanju slučaj “Kanada”, direktorica me imenovala za člana stručnog tima, svega nekoliko dana po mom povratku sa porodiljskog bolovanja. Prethodni stručni tim koji je provodio kompletnu psihološku i sociološku obradu- dijagnostiku i djece i usvojitelja, radeći stručno i po zakonu, ali ne i ukusu direktorice, procesuiran je pred MUP te su, pored Bojana Arule i stručne radnice zastrašivane i vrijeđane po svim osnovama. Navedenu torturu omogućio joj je i njen rođak koji je u policiji vodio postupak. Dakle, taj tim je razriješila, a imenovanjem mene i koleginice omogućila je formalno pravno postojanje stručnog tima, koji nije mogao, niti je imao nijednu drugu ulogu, osim uloge svjedoka u tom postupku- izjavila je diplomirani psiholog Marija J. Dodaje kako radne kolegice iz prethodnog stručnog tima od straha i zgražavanja, nisu smjele komentarisati detalje niti ono kroz šta su prošle, niti njihovo viđenje najboljeg načina zaštite djece!

-Sam predmet je bio siromašan u smislu dokumentacije, ali garanciju da su nalozi direktora u skladu sa zakonom, te da se i sam postupak vodi u skladu sa zakonom davala je pravnica Centra.  Zbog ovog i drugih slučajeva ovi radnici Centra su pružili snažan otpor i odbili ovakve naloge direktora- navode članovi stručnog tima čiji identitet je poznat redakciji.

Zaključuju da su upravo zbog časnog i poštenog rada ugrozili svoju egzistenciju, ali će ipak o svemu detaljno u narednom periodu ispričati policiji koja sprovodi istragu po više prijava protiv Sladojevićeve, među kojima je i slučaj “Kanada”.

Usvojiteljima slala mejlove

Izjava članova stručnog tima u potpunosti se poklapa sa izjavom usvojitelja Mihajla i Svetlane Blagojević iz Kanade koji su u policiji ispričali da ih je upravo Sladojevićeva ne samo obmanula, već od početka vodila kroz postupak usvajanja Svjetlane i Severina u slučaju “Kanada”.

mihajlo i svjetlana babic slucaj kanada

Osim slanja mejlova pojedinim odbornicima u banjalučkoj Gradskoj skupštini sa jasnim i preciznim instrukcijama šta da napišu i na koji način da se obrate, Sladojevićeva je usvojiteljima “sredila” i javljanje direktno u jednu TV emisiju?! Svjedočenje usvojitelja između ostalog upućuje da je Sladojevićevoj usvajanje Severina i Svjetlane B. poslužilo kao vjetar u leđa prilikom izbora na direktorsku poziciju CSR Banjaluka prije dvije godine.

Uznemirujuće informacije

Aleksandra Jokić najbliži rod usvojenih potvrdila je za “EuroBlic” da je proteklih dana imala nekoliko poziva i mejlova iz Kanade u kojima se otkrivaju uznemirujuće informacije o usvojiteljima.

aleksandra jokic

–Provjeravamo svaku informaciju koju dobijemo u nadi da ćemo konačno utvrditi pravu istinu o usvojiteljima, kao i to da li su informacije koje smo dobile od naših ljudi koji godinama žive u Kanadi tačne – navela je Jokićeva. Dodaje kako će sve potvrđene informacije biti dostavljene policiji.

Novi upiti CSR Banjaluka

“EuroBlic” saznaje da su se u CSR Banjaluka pismenim putem obratili i drugi rođaci usvojene djece iz Banjaluke sa identičnim pitanjem, odnosno gdje se nalaze Severin i Svjetlana. Posljednji dopis upućen na adresu CSR Banjaluka primljen je  prije tri dana u kojem rodbina traži da im se pod hitno omogući kontakt sa djecom koja su prema poslednjim informacijama smještena u AARC ustanovi kod Kalgarija.

(EuroBlic)