Radnici General Electric-a zahtijevaju od kompanije da im omogući proizvodnju respiratora

Radnici i radnice američke kompanije General Electric (GE) su stupili u štrajk kako bi rukovodstvo firme prisilili da njihova firma započne proizvodnju respiratora koji su u vreme pandemije jedna od najtraženijih roba u svijetu. Sjedinjene Države su trenutno zemlja sa najviše ljudi zaraženih koronavirusom, a liberalizovani zdravstveni sistem se teško nosi sa krizom.

Respiratori su očajnički potrebni bolnicama u Njujorku, Kaliforniji, državi Vašington i na Floridi. Uskoro će se pojaviti manjak od Istočne obala do Zapadne obale, od Portorika do Havaja, od Aljaske i Ilinoisa do Teksasa, rekao je predsednik sindikata CWA Kris Šelton.

Ova izjava predsednika sindikata (Industrial Division of Communication Workers of America IUE-CWA) usledila je nakon što su se radnici i radnice nekoliko fabrika u okviru kompanije GE odlučili za organizovanje protesta.

Nezadovoljstvo radnika je iskazano juče tako što su obustavili rad u pogonima držeći propisano odstojanje između sebe zbog opasnosti od širenja koronavirusa.

Do obustave rada je došlo nakon što je menadžment kompanije GE objavio planove da otpusti 10% radnika koji rade u sektoru avio-industrije u ovoj kompaniji, kao i da pošalje na „privremeno odsustvo“ polovinu radnika koji rade na održavanju. Iz kompanije se nadaju da će ovim mjerama uštediti od 500 miliona do jedne milijarde dolara. Gotovo istovremeno se pojavila i vijest da je američki kongres odobrio desetine milijardi dolara kao pomoć avio industriji, s tim da su iz GE-a rekli da ne planiraju da potražuju ta sredstva.

Radnici GE-a koji su stupili u štrajk smatraju da nema nikakve potrebe za otkazima već da se uz minimalne izmene u postrojenjima u kojima proizvode motore za avione mogu proizvoditi prekopotrebni respiratori. GE je inače, u okviru svog sektora zdravstva, jedan od najvećih proizvođača respiratora, ali sada ne mogu da podmire potrebe tržišta, a radnici koji su stupili u štrajk misle da se otpuštanjima smanjuju kapaciteti za povećanje proizvodnje respiratora.

”Ako nam GE vjeruje da možemo graditi, održavati i testirati motore koji se ugrađuju u raznim letjelicama kojima putuju milioni ljudi, zašto nam ne bi vjerovali da možemo da pravimo respiratore?”, rekao je sindikalni predstavnik GE fabrike iz Kanzasa.

Sjedinjene Američke Države su trenutno zemlja sa najvećim brojem zaraženih koronavirusom, što prati i sve veći broj potvrđenih smrtnih slučajeva. U nekim bolnicama su respiratore morali da tehnički izmjene tako da na jedan anaprat povežu dvoje pacijenata kojima život zavisi od ove tehnologije.

Borbom da se proizvodni kapaciteti njihovih fabrika iskoriste za proizvodnju respiratora ovi radnici se ne bore samo protiv otpuštanja, već jasno stavljaju do znanja da su spremni da svoja znanja i veštine stave u korist borbe protiv pandemije.

”Naša država zavisi od ovih visoko kvalifikovanih radnika i sada se pitaju zašto se suočavaju sa otpuštanjima umesto da imaju priliku da koriste svoje nevjerovatne vještine kako bi spasili živote ljudi”, zaključuje Kris Šelton.

Sve veći broj radnika i radnica širom svijeta, i pored opasnosti od virusa, stupa u štrajkove i proteste kako bi sačuvali svoja radna prava, ali i pravo na zaštitu i sigurnost tokom epidemije i vanrednog stanja. U Italiji se veliki broj malih štrajkova i protesta pretvorio u generalni štrajk, dok se trenutno u skladištima i drugim postrojenjima kompanije Amazon vodi jedna od najznačajnijih borbi radničke klase.

(masina.rs)

DODIK: Vlada RS će tužiti guvernera Centralne banke BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će Vlada Republike Srpske donijeti odluku da tuži guvernera Centralne Banke BiH Senada Softića jer, kako kaže, “osporava realizaciju sredstava MMF-a”. On je naveo da će SNSD podržati sve aktivnosti u Savjetu ministara za odobravanje sredstava da se lokalni izbori održe. “Čim ta odluka dođe od

Počinje snimanje novih “Kamiondžija”

U petak počinje snimanje dugoočekivane igrane serije “Kamiondžije”. Serijal od dvadeset epizoda biće sniman na Ubu i u okolini. Od reditelja Filipa Čolovića se saznaje da je sve spremno i da se u niskom startu očekuje početak snimanja. Premijerno emitovanje je planirano u drugoj polovini decembra ove godine, na RTS 1. – Zbog velikih očekivanja

Radončić informisao Predsjedništvo o sječi šume na granici sa Hrvatskom

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić uputio je Predsjedništvu BiH, na zahtjev Predsjedavajućeg Šefika Džaferovića, informaciju i sva relevantna saznanja kojima raspolaže Ministarstvo u vezi sa problemom sječe šume u graničnom pojasu između BiH i Hrvatske. Riječ je o sječi šume koju vrši Hrvatska u pograničnom podruju prema BiH, u Unsko-sanskom kantonu, u blizini

“Srebrena malina” podnijela carinsku prijavu za respiratore

Ratko Kovačević, portparol UIO BiH potvrdio je da je “Srebrena malina” podnijela carinsku prijavu za 20 respiratora koji su stigli u BiH. To zapravo znači da će postupak carinjenja biti u potpunosti okončan u toku dana, a respiratori će ispod carinskog nadzora moći izaći onog trenutka kada bude plaćeno 265.131 KM duga za PDV po

TRAMP ZAPRIJETIO: Ugasićemo sve društvene mreže

Predsjednik SAD Donald Tramp zaprijetio je da će ugasiti sve društvene mreže ukoliko platforme budu nastavile da cenzurišu objave konzervativaca. Tramp se na Tviteru oglasio nakon što je ta mreža obilježila njegov tvit i naglasila da treba provjeravati informacije koje objavljuje. Naime, ovo je prvi put da je Tviter pozvao korisnike da provjere podatke u

Srpski psihijatar osumnjičen da je trovao kolege u Beču sin poznatog pisca

Srpski psihijatar uhapšen u Austriji zbog sumnje da je otrovao kolege koktelom sedativa, sin je Dragana Velikića, nekadašnjeg ambasadora Srbije u Austriji, potvrđeno je “Blicu” u diplomatskim krugovima. Vid Velikić je na saslušanju u policiji negirao krivična djela koja mu se stavljaju na teret, što je za austrijske medije potvrdio i njegov advokat. Vid Velikić,