Radnici “Kosmosa” pokušavaju da naplate potraživanja, računi firme svakodnevno blokirani

Poslovni računi banjalučkog preduzeća “Kosmos” su pod svakodnevnim blokadama od strane radnika koji pokušavaju namiriti svoja potraživanja, saznaje portal Capital.

Prema podacima iz jedinstvenog registra računa Centralne banke BiH u blokadi je glavni račun, dva devizna računa i jedan za redovno poslovanje.

Ipak, Dušan Vještica direktor preduzeća tvrdi kako sve funkcioniše bez većih problema.

“Imamo nekih obaveza iz prethodnog perioda pa se desi da neko putem suda napravi izvršenje na računu i da račun ode u minus ali već sljedeći dan dođe do priliva i problem se riješi”, kaže on.

Prema njegovim riječima, radnicima je u decembru isplaćena novembarska plata a trenutno se prikupljaju sredstva da se do kraja mjeseca isplati plata za decembar.

“Niko od dobavljača nas nije blokirao i funkcionišemo normalno. Treću godinu u nizu imamo pozitivno poslovanje a već je ugovoreno 60 odsto posla za ovu godinu”, zaključio je on.

Ono što Vještica govoreći o dobrim poslovnim rezultatima nije rekao je da uprava ne poštuje plan restrukturiranja u kojem se “Kosmos” obavezao da u ratama isplati obaveze prema povjeriocima među kojima je najviše radnika.

Prema našim saznanjima, od dvadesetak rata koje je preduzeće do sada trebalo da isplati, izmirena je tek jedna zbog čega i dolazi do blokada na računu.

Naime, radnici kojima se duguje ne žele da rizikuju s obzirom da se plan ne poštuje pa se namiruju putem sudskog rješenja koje ima snagu izvršne isprave.

Tane Peulić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske kaže kako preduzeće ne treba blokirati ali i dodaje da uprava radnicima nije ostavila mnogo izbora.

“Ne mogu prihvatiti da se u 20 mjeseci nije mogla obezbjediti češća isplata potraživanja iako je to obaveza prema odluci suda”, kazao je Peulić.

On ocjenjuje kako je neozbiljno pričati o pozitivnim poslovnim rezultatima dok se radnicima duguje njihov novac.

Kako smo uspjeli saznati, “Kosmos” ima sve više problema i sa kadrovima jer ih je nedavno napustio i posljednji inženjer. Takođe, prema informacijama sa kojima raspolažemo za posljednjih nekoliko plata radnicima nisu uplaćeni doprinosi.

(capital.ba)

ZELJKOVIĆ: U Republici Srpskoj nema oboljelih od virusa korona

“Institu za javno zdravstvo Republike Srpske vodi aktivan nadzor nad epidemiološkom situacijom u Srpskoj i možemo sa sigurnošću reći da nemamo niti jedan prijavljen slučaj oboljelih od virusa korona, a takođe nemamo ni sumnjivih slučajeva”, izjavio je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. On je istakao da je kod dva pacijenta

Vujnićeva i Ljubišić najbolji sportisti Banjaluke

Bojan Ljubišić, rukometaš Borac M:tela, i Sonja Vujnić, odbojkašica Banjaluka voleja, najuspješniji su sportisti Banjaluke za 2019. godinu. Oni su za najuspješnije proglašeni na svečanosti koja je održana večeras u Sportskoj dvorani “Borik”. Ljubišić je slavio u konkurenciji fudbalera Borca Stojana Vranješa i plivača 22. aprila Mihajla Čeprkala, a do priznanja je došao jer je

VIŠKOVIĆ: Odluka Suda politička, predstavlja strah zbog gasovoda

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je odluka Ustavnog suda BiH politička jer predstavlja u stvari strah u Federaciji BiH da će prihodi po osnovu gradnje gasovoda Bijeljina – Banjaluka ići u budžet Srpske, a ne u BiH. “U Federaciji se postavlja pitanje zato što je to ruski gas – kako ćete

Ministarstvo prosvjete Srpske odgodilo sve ekskurzije van granica BiH

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske naredilo je danas svim srednjim školama da odgode đačke ekskurzije van granica BiH, zbog epidemije virusa korona u nekim evropskim zemljama. Ekskurzije se, kako su naveli, odgađaju dok ne bude potpuno isključena opasnost od širenja ovog virusa. U BiH nema potvrđenih slučajeva zaraze. Trojica Kineza, koji su hospitalizovani u

SNSD, Srpski klub i HDZ uputili u proceduru prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH

Predstavnici klubova poslanika SNSD, HDZ i Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skuštine BiH u proceduru su predali zajednički Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, izjavila je šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać. – Zakon, koji je predat

Banjalučkoj književnici Tanji Stupar Trifunović uručena Vitalova nagrada

Vitalova nagrada “Zlatni suncokret” za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2019. godini uručena je danas Tanji Stupar Trifunović za roman “Otkako sam kupila labuda”. Primajući priznanje za priču o, kako je objasnila, dvije različite žene, ali koje povezuju emocije i ljubav, Trifunovićeva je istakla da je književnost oduvijek zauzimala važno mjesto u njenom životu.