Biznis 22.09.2016.

Radnici „Krajina osiguranja“ traže hitnu inspekciju zbog kašnjenja plata

ČITANJE: 3 minute

Radnici „Krajina osiguranja“, kojima nisu isplaćene tri plate, podnijeli su prijedlog za pokretanje postupka mirnog rješavanja radnog spora te zatražili od Inspektorata RS hitnu kontrolu društva zbog neisplaćenih zarada, saznaje portal CAPITAL.ba

Radnici tvrde da su vanrednom upravniku Miroslavu Lazendiću  isplaćene naknade za jul i avgust u iznosu od 5.453 KM, a da za njihove plate novca nema. Međutim, Lazendić to demantuje i navodi da ni njemu nisu isplaćene naknade.

U „Krajina osiguranju“ je 20. jula uvedena vanredna uprava zbog nezakonitih radnjih većinskog vlasnika Naveena Aggarwala, a za vanrednog upravnika imenovan je Lazendić.

Sud je „Krajina osiguranju“ blokirao novac na transakcionom računu, zbog straha da bi Aggarwal mogao da aktivira spornu izvršnu presudu koju je dobio pred sudom u Trebinju. S obzirom na to da su zbog te mjere imali problema pri izvršavanju tekućih obaveza, između ostalog, i prema Poreskoj upravi koja im je blokirala račun,

Lazendić je od suda tražio odobrenje za prenos određenog iznosa sa tog računa na drugi kako bi društvo moglo da funkcioniše, što je sud i odobrio. Radnici tvrde da je  Osnovni sud u Banjaluci 15. septembra donio rješenje kojim  je vanrednom upravniku omogućeno da raspolaže sa 1,3 miliona KM, a s ciljem rješavanja dospjelih obaveza društva za isplatu odštetnih zahtjeva, poreskih i drugih obaveza.

„Međutim, vanredni upravnik nije isplatio plate i naknade radnicima, iako iz odobrenog iznosa ima dovoljno novca za isplatu svih dospjelih obaveza. Radnicima nisu isplaćene zarade za jun, jul, avgust i septembar, a vanrednom upravniku su isplaćene naknade za jul i avgust u ukupnom iznosu od 5.453 KM“, tvrde radnici.

Oni ističu i da vanredni upravnik nije uspostavio kontinuitet poslovanja u društvu i dodaju da su u više navrata od njega tražili isplatu plata, ali da on to nije odobrio.

„Stoga su radnici bili primorani da podnesu prijedloge za pokretanje postupka mirnog rješavanja radnog spora. Takođe, Sindikalni odbor i radnici su Republičkoj upravi za inspekcijske poslove poslali hitan zahtjev za kontrolu društva zbog neisplaćenih plata i naknada“, navode oni.

Ističu i da od uvođenja vanredne uprave do danas niko od nadležnih institucija nije preduzeo nijednu aktivnost u cilju zaštite prava radnika u „Krajina osiguranja“.

Lazendić: Zahtjevi radnika dodatno opterećuju „Krajinu“  

S druge strane, Lazendić kaže da novac koji mu je sud odobrio nije namijenjen za plate već za isplatu odštetnih zahtjeva te drugih obaveza zbog kojih im je bio blokiran račun. Lazendić tvrdi i da da dijeli sudbinu radnika te da ni njemu nije isplaćena nakanda za rad.

„U rješenju suda navedeno je da je novac namijenjen za isplatu šteta i ostalih obaveza po blokadama, dok ostale obaveze poput onih prema dobavljačima i radnicima treba da se isplaćuju iz tekućih priliva. Što se tiče mojih naknada, ni meni još uvijek nije isplaćeno ništa“, rekao je Lazendić i dodao da radnici nisu primili plate za jun, jul i avgust.

Govoreći o tome što su radnici podnijeli prijedlog za mirno rješavanje radnih sporova, Lazendić je rekao da je on upoznao radnike sa tim da mogu da se obrate Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova kako bi spriječili zastaru potraživanja.

„Rekao sam im da imaju vremena da podnesu te zahtjeve s obzirom na to da zastara nastupa nakon godinu dana, ali da ih mogu i sada podnijeti. Međutim, podnošenje zahtjeva sada će ovo preduzeće dovesti u mnogo teži položaj nego što je to trenutno. Sada sve zavisi od brzine rješavanja tih zahtjeva, jer ćemo mi priznati sve obaveze u vezi sa platama, tako da nam to može predstavljati ogroman problem“, naglasio je Lazendić.

Kada je u pitanju isplata odštetnih zahtjeva, Lazendić je istakao da je dobar dio odštetnih zahtjeva već isplaćen.

(Capital.ba)