Vijesti 17.05.2017.

Radnici Mittala u parku i pred skupštinom zbog prodaje Ljubije

ČITANJE: 1 minuta

Stotinjak radnika Arcelor Mittal stiglo je iz Prijedora u park Mladen Stojanović gdje će sačekati odluku Narodne skupštine RS koja danas nastavlja raspravu o prodaji RŽR Ljubija. I pred zgradom skupštine nalazi se desetak radnika ovog preduzeća.

Dragan Čavić, poslanik NDP-a u NS RS rekao je da je Evgenij Zotov, koji se sada kao direktor Israeli investment group pojavljuje kao kupac, još ranije kroz dokumente spominjao kao konsultant.

Kako je rekao, Zotova je u RŽR Ljubija doveo Željko Kovačevic, bivši ministar industrije, energetike i rudarstva, naglašavajući da je Vlada RS imala sve moguće mehanizme da zaštiti svoje interese u zajedničkom preduzeću kojeg RŽR Ljubija imaju sa kompanijom Arcelor Mittal, ali da to nije uradila.

On je Zotova nazvao čovjekom bez istorije iza kojeg stoji kontraverzna firma. Za razliku od Čavića, poslanici vladajućih stranaka, prije svega SNSD-a, rekli su da je ugovor iz 2004. godine koji je RŽR Ljubija potpisala sa Mittalom štetan po Republiku Srpsku i da se tome treba stati na kraj jer je više nego očigledno da se manipulisalo cijenama.

Vlada Republike Srpske ranije je donijela odluku o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude “Ljubija”, metodom neposrednog izbora kupca.

Za kupovinu 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala “Ljubije” kompanija “Izrael investment grupa” ponudila je 92 miliona KM.

(nezavisne.com)