Vijesti 28.04.2017.

Radnici najavili protest za 1. maj

ČITANJE: 3 minute

Savez sindikata Republike Srpske najavio mirni protest u Banjaluci u ponedjeljak, 1. maja. Organizatorima zatraženo da plate troškove angažovanja policije na skupu.

Savez sindikata Republike Srpske je u roku podnio prijavu CJB Banja Luka za održavanje mirne protestne šetnje. Ali…

“Prvi put u istoriji sindikata dobili smo rješenje da nam se odobrava održavanje javnog skupa ali da smo dužni platiti troškove angažovanja policijskih službenika na obezbjeđenju javnog skupa. Savez sindikata RS u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju nije tražio policijske službenike da obezbjeđuju javni skup, jer smo u skladu sa istim zakonom obezbijedili redare iz svojih redova koji odgovorno obezbjeđuju skup”, saopšteno iz Sindikata.

U saopštenju dostupnom na internet stranici sindikata dalje se navodi:

“Od CJB Banja Luka smo dobili predračun da uplatimo 3080 KM za 77 policijskih službenika koji po procjeni CJB Banja Luka bi trebali da obezbjeđuju javni skup. Obavijest je dostavljena SSRS danas 28.04.2017.godine u 13.00 časova. Da bi javni skup koji organizuje SSRS bio održan potrebno je avansno uplatiti traženi iznos.

Savez sindikata i granski sindikati postoje 25 godina. U 25 godina održan je veliki broj protesta sa različitim zahtjevima i u različito vrijeme i nikad CJB Banja Luka nije zahtijevao da plaćamo policijske službenike koji su angažovani za obezbjeđenje skupa”, piše u saopštenju.

Sindikalci napominju da protestnom prvomajskom šetnjom ne zarađuju, pa nije ni logično da traže i plaćaju obezbjeđenje.

“Ne organizujemo koncert estradnih zvijezda niti sportska takmičenja nego mirnu protestnu šetnju kojom obilježavamo naš praznik – Prvi maj međunarodni praznik rada. Ovim putem javno pitamo CJB Banja Luka da li je ikad i kome naplatio učešće policijskih službenika u obezbjeđivanju mitinga, protestnih šetnji, bilo javnih skupova čiji je organizator bilo koji segment društva Republike Srpske?
Prema našim informacijama nijedan sindikat, pa ni mi, nismo nikad dobili ovakvo obavještenje CJB Banja Luka niti zahtjev za avansnim plaćanjem naših policijskih službenika”, navode iz Sindikata.

Privremena obustava saobraćaja
Zbog mirne protestne šetnje koju je najavio Savez sindikata Republike Srpske u Banjaluci će u ponedjeljak doći do privremene obustave saobraćaja, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka.

Privremena obustava saobraćaja biće na snazi na dijelu Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića, od raskrsnice sa Ulicom Marije Bursać do raskrsnice sa Alejom Svetog Save.

Saobraćaj će biti obustavljen i na dijelu Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića, od raskrsnice sa Alejom Svetog Save, dalje Ulicom Mladena Stojanovića do raskrsnice sa Trive Amelice.

Rješenje o privremenoj obustavi saobraćaja donijela je PU Banjaluka uz saglasnost grada.

Održavanje javnog protesta banjalučkoj PU prijavljeno je za 1. maj od deset časova, a najavljeno je prisustvo oko 1.500 učesnika.

Nakon okupljanja učesnika na Trgu Krajine planirano je neprekidno kretanje učesnika Ulicom kralja Petra Prvog Karađorđevića i dalje Ulicom Mladena Stojanovića do Parka Mladen Stojanović, gdje je planiran završetak skupa u 14 časova.

(Mondo)