Magazin 28.12.2015.

Radnici Poršea pristali na manju platu kako bi se proizveo Mission E

ČITANJE: 1 minuta
Mission E Porsche
Izvještaj Automobilwochea tvrdi kako su radnici u Poršeovoj fabrici u Zuffenhausenu, u Stuttgartu pristali na određene ustupke svom poslodavcu u cilju osiguranja uslova za proizvodnju modela Mission E, odnosno električne sportske limuzine.

Radnici su zajedno s poslodavcima donijeli odluku o povećanju radnih sati sedmično s 34 na 35 te smanjenju predviđenog povećanja plata u periodu između 2016- i 2025. što će u konačnici rezultovati omogućivanjem proizvodnje modela Mission E u Zuffenhausenu.

Svakako to je samo dio priče s obzirom kako je Porše već ranije najavio ulaganje teške oko milijardu evra u dotičnu fabriku za razvoj u i proizvodnju ovog električnog modela.

Podsjetimo, najavni je koncept predstavljen na posljednjem frankfurtskom auto salonu, a pokreću ga dva električna motora kombinovane snage od preko 600 KS, što je bilo dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 3,5 sekundi. Pogon je na sva četiri točka, a autonomija mu zahvaljujući inovativnim baterijama iznosi oko 500 km. Također, Porsche je tvrdio i kako je oko 80% kapaciteta baterija moguće napuniti za oko 15 minuta.

Početkom ovog mjeseca stigla je i službena potvrda kako je model dobio zeleno svjetlo za serijsku proizvodnju, a još nije točno poznato kada će Mission E stići na tržište. Ipak, mnogi pretpostavljaju kako će se to dogoditi za najviše dvije godine.

(Autonet.hr)