Vijesti 07.04.2016.

Radnici Srednjoškolskog doma u Banjaluci traže pomoć: Ne možemo više izdržati torturu direktora

ČITANJE: 3 minute
dom bl
Radnici javne ustanove „Srednjoškolski dom“ Banjaluka obratili su se portalu BUKA, jer, kako kažu, ne mogu više da podnesu torturu koju trenutni v.d. direktora Branislav Vidić vrši nad njima, ali i učenicima koji su smješteni u ovaj dom.

Oni za naš portal navode da njihovi problemi traju godinama, o čemu su upoznate i sve nadležne institucije, počevši od Ministarstva prosvjete i kulture do Republičkog inspektorata, ali za sada niko nije reagovao. Kako su nam ispričali, u toku je izbor novog direktora, a prema njihovim riječima, i ovaj put najveće šanse ima Vidić, koji ima podršku Socijalističke partije, čiji je član.

„Od kad je na čelu doma Branislav Vidić, radnici i stanari doma konstantno imaju probleme. Zato smo odlučili da progovorimo o korupciji i kriminalu koji vlada u ovoj ustanovi, nepotizmu, manipulisanju učenicima, kao i psihičkom pritisku na radnike“, ispričali su nam nezadovoljni zaposlenici.

„Žao nam je što moramo da se obraćamo anonimno, ali nakon godina torture koju nad nama vrši Vidić, mi smo u strahu, jer njemu je dato za pravo da radi šta hoće u ovom domu. Zato podsjećamo da je Vidić prije nekoliko godina zaposlio svoju suprugu na mjesto vaspitača, iako ona nije kvalifikovana za taj posao, zbog čega je bio i smijenjen sa funkcije direktora. Ipak, on je iskoristio proceduralnu grešku pri smjeni i tužio Vladu, zbog čega je opet postavljen na poziciju v.d. direktora. Svjedoci smo ogromnog nepotizma, a to se sve radi dok dom grca u dugovima prema dobavljačima, ogroman je naplaćeni porez, kao i tekuće obaveze“, kazali su nam radnici Srednjoškolskog doma.

Oni su naveli da im je direktor zabranio kretanje hodnicima doma, međusobne razgovore i izlaske iz kancelarija. Radnici su se obraćali i mnogim institucijama koje nisu imale sluha za njihove probleme, a pismo u kojem su iznijeli prljavi veš iz Srednjoškolskog doma donosimo vam u nastavku:

Branislav Vidić je za BUKU rekao da optužbe koje su uputili pojedini radnici nisu istinite i da predstavljaju samo pokušaj da se on diskredituje u javnosti.

„One nemaju nikakve veze sa istinom, i to rade oni koji hoće da me zamijene na mjestu direktora. Trenutno je konkurs za poziciju direktora, za koju sam se opet prijavio, i zato oni sad pokušavaju da me diskredituju na ovaj način“, poručio je Vidić.

Podsjećamo, Branislav Vidić je postao poznat javnosti kada je 2012. godine zaposlio svoju suprugu u Srednjoškolski dom. On je tada raspisao konkurs za vaspitača pripravnika, na koji su se prijavila 34 kandidata, među kojima i njegova supruga. Pošto ih je sam sve saslušao, na posao je primio baš nju. Vidić je nakon ovog skandala izjavio da je tačno da je sam ispitivao 34 kandidata za prijem na posao, ali da se “njegova supruga pokazala najboljom i da je zato primio na posao”. I pored mnogobrojnih ukazivanja na kršenje propisa pri zapošljavanj, Vidićeva supruga Svjetlana i danas radi u Srednjoškolskom domu.

dom 2
dom 1

(Buka)