Vijesti 15.03.2018.

Radnici “stare” Toplane: Eko-toplana je promašen projekat

ČITANJE: 3 minute

Pričekajte dva hladnija dana i obustavite grijanje u “staroj” Toplani pa da građani vide koliko je Eko-toplana promašen projekat, poručili su na današnjoj konferenciji za novinare nezadovoljni radnici Toplane a.d. Banjaluka.

Sindikalni povjerenik Toplane a.d. Banjaluka Vukašin Tintor rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da su, ispred radnika preduzeća, u dva navrata pozivali gradonačelnika Banjaluke na sastanak, vezano za nagomilane probleme oko Toplane.

– Prvi put se oglušio na naš zahtjev, a drugi put, nakon konferencije za štampu, obećao da će se sastati sa radnicima ovog preduzeća, ali od toga nije bilo ništa. Time je poslao poruku da ga ne zanima sudbina radnika niti građana Banjaluke – rekao je Tintor.

Stručna javnost, na čelu sa stručnjacima iz oblasti termoenergetike i Savez energetičara, je u, kako je Tintor dodao, u potpunosti potvrdio navode koje su ranije iznosili u javnosti.

– Projekat Eko-toplane je promašen. Stara Toplana mora raditi 70 odsto grejnog perioda i isporučiti više od 75 odsto potrebne energije za grijanje Banjaluke. Zbog toga smatramo da nema osnova za otpuštanje radnika i postavljamo pitanje šta se to danas prezentuje premijerki Srbije i da li ona uopšte zna drugu stranu medalje? A pogledajte, energetičari Srpske su, nakon analize rada Eko-toplane, zaključili sljedeće: „Trenutni način rada banjalučke Eko-toplane je tehnički i zakonski nedopustiv, zbog čega je od nadležnih institucija neophodno zatražiti prekid njenog rada, te ekspertizu kompletnog sistema od strane stručne institucije„ – naveo je Tintor.

On ističe da trenutno vlada pravni haos i dodaje da gradonačelnik ne poštuje instituciju direktora Toplane.

– Saradnici gradonačelnika donose određene ugovore i dostavljaju ih direktoru i upravi na potpis. Vidjeli ste da je prethodnih dana pokrenuta i krivična odgovornost predsjednika skupštine akcionara Toplana a.d, Uprave preduzeća i zastupnika kapitala grada Banjaluka. Sa druge strane uprava preduzeća ne može da pregovara sa sindikatom jer nema dozvolu gradonačelnika. Mi njega pozivamo ili da se uključi da riješimo problem ili da imenuje čovjeka koji će se uključiti u ime njega u pregovore sa nama ili da imenuje upravu i da joj saglasnost da krenemo u rješavanje problema – zaključio je Tintor.

Radnik Toplane Gostimir Radić je istakao da su „prevareni radnici žrtve kriminala i korupcije“.

– To dokazujemo time da samo 18 odsto vlasništva IEE-a Borka Torbice njemu daje sva prava – upravljačka, proizvodno-distributivna i kupoprodajna. To je neshvatljivo. Manjinski vlasnik upravlja preduzećem! Zatim, kapaciteti Toplane a.d. Banjaluka dati su po minornoj cijeni u zakup Eko-toplani, čime se veoma šteti “stara” Toplana – kaže on.

Radić dodaje da je prethodno bilo obećano da će Eko-toplana da preuzme kompletno grijanje grada.

– Međutim, to se nije dogodilo. Evo sada će jedan hladniji period. Mi tražimo da se u dva dana hladnijeg perioda obustavi grijanje u Toplani a.d. pa da se vidi da li Eko-toplana može da grije grad. Da se to raščisti. Posljedica projekta Eko/toplane je poskupljenje grijanja, otpuštanje radnika, njihovo nasilno penzionisanje, jer mnogi neće ispuniti oba uslova za penziju, nova zaduživanja koja će plaćati građani, bez obzira kako se oni grijali i drugo – poručio je Radić.

(SrpskaCafe)