Radnici Toplane ne žele ni da čuju za otpremnine

Sindikalna organizacija “Toplane” najavila je u petak radikalne mjere u slučaju da neko do radnika ovog preduzeća dobije otkaz, dok gradonačelnik Igor Radojičić poručuje da je neminovno smanjenje broja zaposlenih jer se radi o propaloj firmi sa dugom od oko 90 miliona KM.

Radojičić je istakao da će radnici koji budu tehnološki višak zbog gašenja preduzeća biti zbrinuti u skladu sa zakonom i dobiti otpremnine. On je napomenuo da problem “Toplane” datira još iz prošlosti, te da je ovo preduzeće u velikim problemima. On je istakao da je “Toplana” davno otišla “pod led”, a jedna od posljedica toga je i višak radnika.

– Niko im nije rekao da im je firma propala već davno. U javnoj firmi moguće je ostati bez posla, naročito kada preduzeće propadne, kao što je propala “Toplana”, koja je ostala sa 90 miliona KM duga i nije imala mogućnost da obavlja osnovnu funkciju, a to je grijanje grada – rekao je  Igor Radojičić.

On navodi da će dio radnika preuzeti nova “Eko-toplana”.

– Drugi će za minimalno potrebne poslove ostati u staroj  “Toplani”, a tridesetak radnika će ostati bez posla i oni će imati pravo na otpremninu – poručuje Radojičić.

S druge strane Sindikalna organizacija ne želi da čuje za bilo kakve otkaze, smatraju da što prije moraju da sjednu sa gradonačelnikom za sto i da se dogovore u vezi sa  rješavanjem problema viška radnika. Povjerenik za sindikalna pitanja “Toplane” Vukašin Tintor ističe da će biti istrajni u svojim zahtjevima, te se nada pozitivnom epilogu.

– Ukoliko ne dođe do tog sastanka, iznijećemo u javnost nova saznanja i detalje koji neće ići u prilog Gradskoj upravi – naglasio  je Tintor.

Dodao je da niko u “Toplani” nije sačinio program zbrinjavanja viška radnika, iako su povećana kreditna sredstva za novo preduzeće “Eko-toplana”.

Predsjednik sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti Dragana Vrabičić tvrdi da v.d. direktora “Toplane” Mićo Milovanović vrši pritisak i mobing nad radnicima koji su izrazili nezadovoljstvo na štrajku upozorenja 13. februara.

– Posebno je nelogično da se radnicima “Toplane” u februaru, u jeku sezone grijanja izdaju rješenja za godišnji odmor za ovu godinu. Cilj takvog postupka direktora i uprave je da sindikat gubi na snazi, te da se radnici razjedine i ne postignu svoje ciljeve – rekla je  Vrabičićeva.

Kazala je da su radnici na štrajku upozorenja tražili od Radojičića da primi delegaciju Sindikalne organizacije “Toplane” i Granskog sindikata, ali do sada nema nikakvog odgovora. Odgovarajući na ove optužbe Radojičić je rekao da ne bježi od razgovora sa radnicima “Toplane”, ali da zbog ranije ugovorenih obaveza prethodnih dana nije stigao.

Od Milovanovića u petak nismo uspjeli da dobijemo izjavu jer nije odgovorio na naš telefonski poziv.

Štrajk upozorenja

Članovi sindikalne organizacije “Toplane”, njih dvadesetak okupilo se 13. februara ispred kapija preduzeća kako bi na taj način skrenuli pažnju na neizvjesnu budućnost 50 radnika nakon početka rada novog preduzeća “Eko-toplana”, koja je od 1. februara preuzela grijanje grada.

U Gradskoj upravi naveli su da je “Toplana” sa sindikatom, pripremila plan i program otpuštanja radnika, te da gradska administracija preduzima sve što je u njihovoj moći, da broj otpuštenih bude što manji.

(Glas Srpske)

VIDEO ZAPIS O RADU Grad Banjaluka od sada i na Jutjubu

Grad Banjaluka pokrenuo je i zvanični jutjub kanal (YouTube), putem kojeg se mogu pratiti video zapisi o radu administracije i realizaciji značajnih projekata za grad. Tako se Grad Banjaluka pokretanjem sopstvenog kanala pridružio brojnoj Jutjub porodici, a sve u cilju da sugrađanima približi rad, i ujedno putem ovog savremenog popularnog kanala komunikacije upoznaju o planovima

SUĐENJE BIVŠIM INSPEKTORIMA Optuženi se žalili, advokatu pozlilo

Ognjen Stijak (34), bivši policijski inspektor iz Kostajnice, optužen za šverc narkoticima, žalio se danas na ponovljenom suđenju u sudnici Okružnog suda u Banjaluci da mu je oduzeta sloboda, a nešto kasnije je pozlilo njegovom advokatu Marinku Brkiću. Uz Stijaka, sudi se i njegovom nekadašnjem kolegi Srđanu Raduloviću (34) iz Banjaluke, a koji se takođe

“Sector security” prvi u BiH dobio industrijsku dozvolu za sigurnost

Kompanija “Sector security” prva je kompanija u BiH koja je u branši bezbjednosti dobila industrijsku dozvolu za sigurnost od strane Ministarstva bezbjednosti BiH. Dozvolu je predsjedniku Uprave kompanije “Sector security” Slaviši Kruniću danas uručio pomoćnik ministra bezbjednosti BiH Mate Miletić. Pored dozvole koju je dobila kompanija, uručeno je i 17 personalnih certifikata rukovodiocima u „Sector

BIOGRAFIJE NOVIH MINISTARA: SNSD – 8, SP – 3, DNS – 2, DEMOS, US i NDP po jedan resor

Mandatar za sastav nove Vlade RS, Radovan Višković, danas je, na sjednici Narodne skupštine, predložio narodnim poslanicima imena 16  ministara. Oni dolaze iz šest različitih političkih partija, a među njima se nalazi šest žena. – Niko u kabinetu neće biti zaštićen od nerada. Oni koji se ne budu uklapali u koncept rada nove vlade neće

SEZONA BOLJA OD PRETHODNIH Većina Banjalučana zadovoljna grijanjem

Grijna sezona u Banjaluci je u punom jeku, a prema dosadašnjim iskustvima većine korisnika biće bolja i kvalitetnija od prethodnih. “Ja sam grijanjem prezadovoljna iako sam po prirodi zimogrožljiva. Zaista nemam nikakve primjedbe, kako ove, tako ni nekoliko sezona unazad”, kazala nam je Jelena Lakić iz Ulice Petra Rađenovića u Novoj varoši. Njeno mišljenje dijeli

ZBOG POVREDA ZADOBIJENIH PADOVIMA Pomoć u Hitnoj službi zatražio 31 pacijent

Snijeg koji je Banjaluku prekrio u petak pješacima je prouzrokovao velike probleme. Za samo tri dana pomoć u banjalučkoj Hitnoj službi zatražio je 31 pacijent. Kako su potvrdili iz ove ustanove, od petka pa do jutros pomoć zbog povreda koje su zadobili padovima tražila je 31 osoba. „Većina njih je upućena u UKC na dodatne