Radnici Toplane ne žele ni da čuju za otpremnine

Sindikalna organizacija “Toplane” najavila je u petak radikalne mjere u slučaju da neko do radnika ovog preduzeća dobije otkaz, dok gradonačelnik Igor Radojičić poručuje da je neminovno smanjenje broja zaposlenih jer se radi o propaloj firmi sa dugom od oko 90 miliona KM.

Radojičić je istakao da će radnici koji budu tehnološki višak zbog gašenja preduzeća biti zbrinuti u skladu sa zakonom i dobiti otpremnine. On je napomenuo da problem “Toplane” datira još iz prošlosti, te da je ovo preduzeće u velikim problemima. On je istakao da je “Toplana” davno otišla “pod led”, a jedna od posljedica toga je i višak radnika.

– Niko im nije rekao da im je firma propala već davno. U javnoj firmi moguće je ostati bez posla, naročito kada preduzeće propadne, kao što je propala “Toplana”, koja je ostala sa 90 miliona KM duga i nije imala mogućnost da obavlja osnovnu funkciju, a to je grijanje grada – rekao je  Igor Radojičić.

On navodi da će dio radnika preuzeti nova “Eko-toplana”.

– Drugi će za minimalno potrebne poslove ostati u staroj  “Toplani”, a tridesetak radnika će ostati bez posla i oni će imati pravo na otpremninu – poručuje Radojičić.

S druge strane Sindikalna organizacija ne želi da čuje za bilo kakve otkaze, smatraju da što prije moraju da sjednu sa gradonačelnikom za sto i da se dogovore u vezi sa  rješavanjem problema viška radnika. Povjerenik za sindikalna pitanja “Toplane” Vukašin Tintor ističe da će biti istrajni u svojim zahtjevima, te se nada pozitivnom epilogu.

– Ukoliko ne dođe do tog sastanka, iznijećemo u javnost nova saznanja i detalje koji neće ići u prilog Gradskoj upravi – naglasio  je Tintor.

Dodao je da niko u “Toplani” nije sačinio program zbrinjavanja viška radnika, iako su povećana kreditna sredstva za novo preduzeće “Eko-toplana”.

Predsjednik sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti Dragana Vrabičić tvrdi da v.d. direktora “Toplane” Mićo Milovanović vrši pritisak i mobing nad radnicima koji su izrazili nezadovoljstvo na štrajku upozorenja 13. februara.

– Posebno je nelogično da se radnicima “Toplane” u februaru, u jeku sezone grijanja izdaju rješenja za godišnji odmor za ovu godinu. Cilj takvog postupka direktora i uprave je da sindikat gubi na snazi, te da se radnici razjedine i ne postignu svoje ciljeve – rekla je  Vrabičićeva.

Kazala je da su radnici na štrajku upozorenja tražili od Radojičića da primi delegaciju Sindikalne organizacije “Toplane” i Granskog sindikata, ali do sada nema nikakvog odgovora. Odgovarajući na ove optužbe Radojičić je rekao da ne bježi od razgovora sa radnicima “Toplane”, ali da zbog ranije ugovorenih obaveza prethodnih dana nije stigao.

Od Milovanovića u petak nismo uspjeli da dobijemo izjavu jer nije odgovorio na naš telefonski poziv.

Štrajk upozorenja

Članovi sindikalne organizacije “Toplane”, njih dvadesetak okupilo se 13. februara ispred kapija preduzeća kako bi na taj način skrenuli pažnju na neizvjesnu budućnost 50 radnika nakon početka rada novog preduzeća “Eko-toplana”, koja je od 1. februara preuzela grijanje grada.

U Gradskoj upravi naveli su da je “Toplana” sa sindikatom, pripremila plan i program otpuštanja radnika, te da gradska administracija preduzima sve što je u njihovoj moći, da broj otpuštenih bude što manji.

(Glas Srpske)

BORIS SPASOJEVIĆ: Milioni uloženi u razvoj Laktaša

Za projekte iz raznih oblasti na području Laktaša od početka ove godine uložena su 5,2 miliona maraka, a cilj je da ta ulaganja u narednom periodu budu još veća, istakao je predsjednik lokalne Skupštine Boris Spasojević.

GAJANIN: Konfucijev institut važna veza sa Kinom

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da banjalučki Konfucijev institut predstavlja jedan od aktivnijih dijelova Univerziteta, zahvaljujući rukovodstvu i svim zaposlenim. “Konfucijev institut od samog osnivanja ima ogromnu podršku Univerziteta, ali i resornog ministarstva, Vlade Republike Srpske i predsjednika Srpske Milorada Dodika”, rekao je Gajanin sinoć novinarima u banjalučkom Kulturnom centru “Banski dvor”

Servisne informacije za 23. septembar

Servisne informacije za nedjelju, 23. septembar 2018. godine: Policijska uprava Evidentirana su dva krivična djela. Javni red i mir je narušen jedanput. Dogodilo se šest saobraćajnih nezgoda, bez povrijeđenih lica. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći pregledano je 87 odraslih pacijenta, 14 djece i obavljeno je 17 kućnih posjeta. Vatrogasna jedinica Vatrogasna brigada je

TRIBINA DNS-a U POTKOZARJU: Odlučno branimo Srpsku i stvaramo bolje uslove za život

Demokratski narodni savez predstavlja jedinstvenu političku opciju koja kontnuirano, od svog nastanka pa do danas, brani vitalne interese Republike Srpske. Jedina smo stranka koja nije glasala za prenos nadležnosti na nivo BiH, čak i u onim vremenima kada su to drugi olako prihvatali i radili na tome. Protivili smo se spekulativnim privatizacijama javnih preduzeća i

DRILL&CHILL FESTIVAL U KANJONU TIJESNO Hod po žici iznad Vrbasa okupio 300 učesnika

Vrtgolave visine iznad kanjona Tijesno u Banjaluci privlače penjače iz cijelog svijeta. Na ovogodišnjem, četvrtom po redu Drill&Chill festivalu, svoja umijeća pokazalo je više od 300 učesnika iz 16 zemalja. Hod po žici, akrobacije na sajlama i odmor u trokutastim ležaljkama na 200 metara iznad tla prezentovali su u kanjonu Tijesno penjači iz Južne Amrike,