Vijesti 25.05.2022.

Radnici UKC RS oštro odgovorili Stanivukoviću

ČITANJE: 2 minute

Povodom današnjeg performansa gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića ispred Tužilaštva Republike Srpske, radnici Univerzitetskog kliničkog centar Republike Srpske, jednoglasno su poručili da kiseonik za najugroženije pacijente znači život.

– Odgovorno tvrdimo da životi naših pacijenata, kojima je bila neophodna kiseonička podrška, nikada nisu bili u opasnosti zbog kvaliteta kiseonika. Kvalitet kiseonika je bio vrhunski, i mnogo više nego medicinski zadovoljavajući, kao što je to ekspertnim analizama utvrdila i nezavisna laboratorija kompanije Linde – ističu zdravstveni radnici.

Dodaju da je živote njihovih pacijenata ugrožavao aktuelni gradonačelnik.

– Samo mi znamo šta smo proživljavali tih dana zajedno sa našim pacijentima i njihovim porodicama. Da nismo sačuvali zdrav razum i prisebnost i razgovarali sa njima dok su prolazili kroz agoniju, imali bismo masovno umiranje na našim odjelima i klinikama, a sve to zahvaljujući neodgovornom i sebičnom ponašanju dotičnog – kazali su ovi radnici.

Naglašavaju da je gradonačelnik Banjaluke širenjem dezinformacija o ispravnosti kiseonika unio strah i paniku među pacijente, njihove porodice i najmilije.

– Očita želja mu je bila da pokuša da uruši povjerenje stanovnika Republike Srpske u zdravstveni sistem i na taj način diskredituje zdravstvene radnike. Svojim postupcima umalo je doveo do još jedne tragedije poput smrti „12 beba“ i izgradnje još jednog spomenika, što je monstruozno. U tome na svu sreću nije uspio – ošto ističu oni.

Kako kažu, vjeruju da je tada ipak počinio zločin nad stanovnicima Republike Srpske jer su mnogi od njih na osnovu takvih njegovih neistina izbjegavali bolničko liječenje, odgađali javljanje ljekaru što je izazvalo mnogo teži oblik bolesti, a za neke u konačnici i smrt.

– Interesantno je da kada god mu ponestane medijske eksponiranosti uporno pokušava da revitalizuje takozvanu aferu kiseonik. To je još jedan od dokaza da dotični nije dorastao funkciji koju obavlja. Tužno je da je mladi aktuelni gradonačelnik zbog sopstvenog političkog marketinga spreman da unese kolektivnu paniku i strah u sopstveni narod – poručili su radnici Univerzitetskog kliničog centra.

Kažu da je njegovo kameleonsko ponašanje i svaštarenje istovremeno izigravajući ljekara, gradskog arhitektu i komunalnog policajca, moglo dovesti do humanitarne katastrofe, a suštinski predstavljaju paravan za njegovo neznanje, nezrelost i neobrazovanost.

– Mi vjerujemo u Republiku Srpsku i rad njenih institucija, mi radimo, stvaramo i gradimo. Nismo zaposleni u putujućem cirkusu, već ozbiljno radimo za dobrobit i zdravlje naroda, što ćemo nastaviti i u budućnosti – poručuju zdravstveni radnici.

(A. S.)