Vijesti 20.10.2022.

Radnici vrtića tvrde da se igra prljava igra; Gradska uprava: Pogrešan način

ČITANJE: 2 minute

Odluka o štrajku u Centru za predškolski vaspitanje i obrazovanje donesen je u skladu sa zakonom i radnici nemaju čega da se plaše, jer stojimo iza njih, rekao je Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, postoje pritisci i ucjene prema radnicima, jer se na taj način žele zaplašiti ljudi, a štrajk opstruiše.

– Štrajk je počeo jutros kako je najavljeno i smatramo da je odluka o štrajku donesena zakonito – poručila je predsjednik Sindikalne organizacije Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka Snježana Markić Stojaković.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić poručio je da se igra vrlo prljava igra, a da u štrajku učestvuje veliki broj  zaposlenih.

– Govorimo i o zaposlenima kuvarima, osobama angažovanim za čišćenje, majstorima koju su nezadovoljni. Svi ovi ljudi nemaju veze sa politikom, samo žele da budu plaćeni – rekao je on i poručio da su informacije od sinoć ujedinile radnike.

– Ovo je borba i za dostojanstvo, niko nikoga ne ucjenjuje. Nije nama cilj štrajk, već da se dođe do rješenja, da se povećaju plate. U centru je 430 ljutih ljudi. Politiku ne uvodimo u naš posao – rekao je on i poručio da imaju podršku roditelja i javnosti.

Prema njegovim riječima, radnici su pozivani, vršen je pritisak na njih.

GRADSKA UPRAVA: “PODRŽAVAMO ZAHTJEVE, ALI JE NAČIN POGREŠAN”

Sa druge strane, ispred grada Banjaluke se obratila Tanja Vukomanović, šef Tima za komunaciju Gradske uprave koja je kazala da su ovde isključivo zbog roditelja.

– Podržavamo zahtjeve radnika, ali način na koji se traži je pogrešan – kazala je Vukomanovićeva.

Prema njenim riječima, ideja i volja i dalje postoji sa njihove strane, a dodaju da podržavaju i način borbe, ali smatraju da se ovo ne smije raditi na štetu roditelja.

– Nekoliko pravnika nam je kazalo da odluka nije zakonita – kazala je  Vukomanovićeva.

Mirna Savić Banjac, savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku, kaže da je odluka u štrajku suprotna opštem društvenom interesu, i nije trebala da se donese u zadnji tren.

– Ne proziva se nikad druga strana koja je neophodna da se usvoji rebalans budžeta neophodna za povećnje plata – kazala ne Savić Banjac.

Kako kaže, ponudili su im 50 KM povećanja plate u trenutku kada usvojio dokument nacrta rebalansa budžeta, gdje će pored toga, planirati još veća povećanja.

– Ne možemo isplatiti novac dok se rebalans ne usvoji – kazala je Savič Banjac. Ističe da će danas doći do sastanka sa predstavnicima grada sa naglaskom na skupštinsku većinu.

(A. S.)