Vijesti 10.11.2015.

Radnici Željeznica RS najavili proteste

ČITANJE: 1 minuta
zeljeznice-republike-srpske
Radnici Željeznica RS za četiri dana će na proteste u banjalučkom Parku “Mladen Stojanović”, kako bi iskazali nezadovoljstvo materijalnim položajem.

Odluku o radničkim protestima podržalo je svih šest sindikata u ovom javnom preduzeću.

Tvrde da su uprava Željeznica i Vlada RS imali dovoljno vremena da nađu izlaz za ovo preduzeće koje godinama grca u gubicima.

Za menadžment nema razloga za proteste radnika, koji s druge starne tvrde da rukovodstvo Željeznica ne poštuje Zakon o radu i prijeti im stečajem i otkazima.

Jedan od radnika Boris Šukalo kaže da nije korektno što uprava prijeti radnicima stečajem zbog njihovih tužbi protiv Željeznica RS, zbog neizmirenih obaveza, a ne spominju se gubici “napravljeni” proteklih godina viši od 200 miliona KM.

“To se nigdje ne spominje i niko za to nije odgovarao”, kazao je Šukalo.

Ističe da ni resorno ministarstvo nije pokazalo spremnost da razgovara sa sindikatima o rješenju za Željeznice RS.

Direktor ovog preduzeća Dragan Savanović nedavno je u otvorenom pismu radnicima ponovio da je finansijsko stanje u tom kolektivu izuzetno teško, sa značajnim problemima u ukupnom poslovanju, što je posljedica “višegodišnjeg nedomaćinskog poslovanja zasnovanog na nerealnim osnovama”.

Ustvrdio je i da su tužbe radnika došle na naplatu i ukoliko se od njih ne odustane, uslijediće blokada računa i nemogućnost funkcionisanja sistema, što preduzeće može odvesti u stečaj.

(Agencije)