Radnici Željeznica RS uz majsku platu dobijaju i stimulaciju

Uprava Željeznica Republike Srpske donijela je odluku da radnicima uz platu za maj isplati i stimulaciju, imajući u vidu da plate nisu povećavane godinama, a da analize rada u prva četiri mjeseca pokazuju prebačaj prihoda i smanjenje rashoda realno planiranih za ovu godinu, saopšteno je iz ove kompanije.

Da bi raspoloživi iznos novca bio što realnije raspoređen Uprava je u prethodnom periodu održala sastanak sa predstavnicima željezničkih sindikata kako bi čula i njihovo mišljenje.

“Obje strane su se saglasile da bi najveći procenat trebalo da dobiju radnici sa najnižim platama, pa je Uprava tako i predvidjela svojom odlukom. Radnicima koji primaju platu do 500 KM stimulacija iznosi 10 odsto, od 500 do 700 KM osam odsto, a onima čija je plata od 700 do 1.100 KM šest odsto”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je Uprava Željeznica Republike Srpske dobila saglasnost za takvu odluku u razgovorima sa Vladom Republike Srpske i Ministarstvom saobraćaja i veza s obzirom na dobre rezultate ostvarene u prethodnom periodu koje bi trebalo da osjete i zaposleni u ovoj kompaniji.

Uprava je odluku donijela kao privremenu mjeru do donošenja kolektivnog ugovora kojim bi trebalo da trajno budu poboljšana primanja radnika.

Ostvareni rezultati poslovanja, povećani prihodi i smanjeni rashodi u odnosu na planirane, omogućili su da se povećaju primanja željezničarima, a menadžment nastoji da takav trend zadrži boljom organizacijom, efikasnijim radom zaposlenih, kao i privlačenjem novih korisnika željezničkih usluga, navodi se u saopštenju.

Uprava poziva željezničke sindikate i radnike da joj i u narednom periodu budu konstruktivni partneri koji će pomoći u nastojanju da se Željeznice Republike Srpske očuvaju i u svakom smislu unaprijede, što je od značaja i javnog interesa i za Republiku Srpsku, a samim tim da zajednički sačuvaju prava zaposlenih iz radnog odnosa, odnosno da se stvore realne osnove da ta prava u budućnosti budu i veća.

Šest od ukupno osam sindikalnih organizacija koje djeluju pri Željeznicama Republike Srpske održaće sutra polučasovni štrajk upozorenja jer sa Upravom nije postignut dogovor o zahtjevima za povećanje plata, na čemu sindikati insistiraju, rekao je Srni predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Zlatko Marin.

(Srna)

Petrićevac dobija vrtić sa stotinu mjesta

Tender za opremanje prvog vrtića na Petrićevcu, u kojem će biti omogućen boravak za više od sto mališana, privodi se kraju. Trenutno su u toku zidarski i radovi na unutrašnjim hidroinstalacijama. Ovih dana, trebalo bi da bude ugrađena i spoljašnja bravarija na objektu budućeg vrtića. Kako bi vrtić po izgradnji bio pušten u funkciju, proveden

SELAK: Na izborima očekujemo istorijski rezultat

Goran Selak, predsjednik Socijalističke partije Srpske rekao je da postoje šanse da da će nazivu partije dodati njihov izborni slogan koji će uskoro predstaviti javnosti. On je komentarišući odluku CIK BiH da zabrani SPS da pod tim imenom nastupi na lokalnim izborima u BiH, jer se zove slično kao Socijalistička partija Petra Đokića, što bi

Stiže treće “pauk” vozilo

“Pauk” služba grada Banjaluka bi već u septembru trebalo da bude bogatija za novo vozilo, potvrdio je za “Nezavisne” Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve. “Tender je prošao, potpisan je ugovor, a rok za nabavku vozila je 60 dana. Ako sve prođe bez problema, novo vozilo dobijamo za dva mjeseca”, kazao je Sandić.

RAJČEVIĆ: Kampanja SNSD-a će postaviti nove standarde političke komunikacije

Šef Glavnog izbornog štaba SNSD-a Srđan Rajčević rekao je da će kampanja ove stranke za predstojeće izbore biti prepoznatljiva, te da će postaviti nove standarde političke komunikacije, ne samo za 2020. nego i za 2022. godinu. Rajčević je objasnio da će, uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju i nemogućnost procjene kakav će biti njen uticaj

DODIK: Potreban veći stepen opreza i odgovornosti svakog pojedinca

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nikakve represivne mjere ne mogu da pomognu u sprečavanju širenja virusa korona već je potreban veći stepen opreza i odgovornosti svakog pojedinca. Masovno širenje virusa ne smije se dozvoliti, istakao je Dodik, a ni da pritisak na medicinski sektor bude takav da ne može da primi