Vijesti 21.12.2022.

Radnicima Centra za socijalni rad nije isplaćena novembarska plata jer nije usvojen rebalans budžeta

ČITANJE: 2 minute

Zaposlenima u banjalučkom Centru za socijalni rad nije isplaćena novembarska plata jer nije usvojen rebalans gradskog budžeta za ovu godinu, zbog čega izražavaju zabrinutost za egzistenciju u vrijeme kada su troškovi života višestruko porasli, saopšteno je danas iz Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da plate radnika Centra nisu mijenjane od 2007. godine, kao i da većina zaposlenih otplaćuje stambene kredite.

“Tu su i troškovi za boravak djece u vrtićima ili za produženi boravak, a na sve to treba dodati i troškove komunalnih usluga. Na to treba dodati i galopirajuću inflaciju. Danas sa pravom postavljamo pitanje ko će sve te obavezne troškove da servisira ukoliko neusvajanje rebalansa budžeta za ovu godinu potraje i isplaćivanje zarađene plate se oduži”, dodaje se u saopštenju.

Ukoliko nadležni ne pronađu rješenje, radnici neće odustati od svih vidova sindikalne borbe, pa i štrajka, navodi se u saopštenju Sindikata zdravstva.

“Odgovorni treba da rade ako je potrebno i 24 časa, dan i noć, samo da se dogovore za dobrobit svih radnika koji rade za grad Banjaluku, između ostalih, za radnike Centra i korisnike prava, mjera i usluga iz socijalne zaštite, a čiji broj nije mali”, zaključuje se u saopštenju.

Centar za socijalni rad: Hitno isplatiti prava korisnicima i plate radnicima

Centar za socijalni rad u Banjaluci traži od odgovornih hitnu isplatu prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica za novembar, saopšteno je danas iz ove ustanove.

U saopštenju se navodi da je ovo pravo zagarantovano Zakonom o socijalnoj zaštiti za 4.864 korisnika.

“Korisnici dodatka za pomoć i njegu drugog lica su djeca od treće godine života i punoljetne osobe koje ovo pravo ostvaruju jer djelimično ili u potpunosti zavise od pomoći druge osobe zbog svog zdravstvenog stanja”, dodaje se u saopštenju.

Iz banjalučkog Centra pozivaju sve odgovorne učesnike u procesu donošenja rebalansa budžeta za ovu godinu na društvenu odgovornost, te da u što kraćem roku i po hitnoj proceduri budu isplaćena prava korisnicima i plate radnicima.

(Srna)