Vijesti 27.12.2016.

Radnički univerzitet prestaje s radom, sporno vlasništvo u centru Banjaluke

ČITANJE: 2 minute

Vrata Radničkog univerziteta u Banjojluci, uskoro se zatvaraju. Najstarija škola za odrasle u Republici Srpskoj, prestaje sa radom.

Takav će potez, kaže gradonačelnik, uštedjeti 50.000 maraka godišnje, pa se taj novac može uložiti u druge svrhe.

“Radnički univerzitet je u prijedlogu da se ukine, jer je prevaziđena institucija. I samo ime vas asocira na komunizam. Obrazovanjem odraslih danas se bave desetine drugih ustanova, a oni su budžetski potrošač, između ostalog 50.000 maraka godišnje”, rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Priča o zatvaranju škole za odrasle došla je iznenada, čak i samom direktoru. Za razgovor pred kamerama danas nije imao vremena. Zbog prekida rada Univerziteta ipak žali, poručio je u kratkom telefonskom razgovoru. Večernje škole i kursevi jezika, godinama su vrvile od polaznika. I zgrada u centru grada, oduvijek je bila predmet interesovanja, pa će, sasvim sigurno, svoju namjenu naći i nakon ukidanja univerziteta.

Mjesto na kom se nalazi Radnički univerzitet, jedna je od najatraktivnijih lokacija u gradu, pa bi se na njoj mogao naći stambeni ili poslovni objekat. O budućoj namjeni, u gradskoj upravi ipak ne žele da razgovaraju. Sve dok se ne riješi pitanje vlasništva.

A ono je problem već nekoliko godina. Sve je, tvrdi Radojičić, počelo nezakonitom privatizacijom, kada je iz gradskih, zgrada prebačena u ruke privatnog subjekta. Za sve krivi Republičku upravu za geodetsko-imovinske poslove.

“U RU za geodetsko i imovinsko-pravne poslove neko je uknjižio objekat na privatni subjekat. Odmah po saznanju, grad je pokrenuo niz postupaka i već smo pokrenuli tužbu pred sudom za vraćanje na prethodno stanje i brisanje ovakve uknjižbe u geod.upravi”, rekao je Radojičić.

Iz Geodetske uprave stiže odgovor. Zgrada je, kažu, privatizovana na osnovu Zakona o privatizaciji državnog kapitala u preduzeću. Grad se žalio, pa Uprava rješenjem žalbu odbila. Tužbu na rješenje grad nije podnio, pa je objekat ostao u privatnom vlasnistvu. Odluku o ukidanju Univerziteta, kaže Radojičić, okolnosti neće kočiti. Ona će se na dnevnom redu naći već u januaru.

(ATV)