Vijesti 28.04.2016.

Radno vrijeme za predstojeće praznike

ČITANJE: 2 minute
banjaluka
Na Međunarodni praznik rada, u nedjelju 1. maja, mimo Odluke o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima, koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području grada, u vremenu od 7.00 do 12.00 časova, mogu  da rade i prodajni objekti samostalnih preduzetnika koji se bave trgovinom na malo mesom i ribom.

Ovo je u skladu sa gradonačelnikovim zaključkom kojim se daje mogućnost rada na dan republičkog praznika – 1. maja 2016. godine.

Inače, 1. maja u skladu sa Odlukom o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima, koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području grada rade:
– u vremenu od 00.00 do 24.00 časa pravna lica i preduzetnici koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača, i prodaja istih; trgovinski objekti tipa „dragstor“ i trgovinski objekti u autobuskim i željezničkim stanicama i na benzinskim pumpnim stanicama, te
– u vremenu od 8.00 do 21.00 čas – trgovine na malo pogrebnom opremom.
Navedeni subjekti mogu da rade i 2. maja, a uz njih drugog dana republičkog praznika na području grada Banje Luke od 8.00 do 16.00 časova mogu da rade i pravna lica i preduzetnici koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost.

Ugostiteljska djelatnost
Prema Odluci o određivanju radnog vremena ugostiteljskim objektima na području grada Banje Luke svi ugostiteljski objekti koji se nalaze izvan stambeno-poslovnih objekata kolektivnog stanovanja za vrijeme praznovanja republičkog praznika – Međunarodnog praznika rada, odnosno 1. i 2. maja mogu da rade:
– Restorani, ugostiteljski objekti za ishranu i piće, i ugostiteljski objekti za piće – u vremenu od 07 do 23 časa;
– Ugostiteljski objekti smješteni izvan stambeno-poslovnih objekata kolektivnog stanovanja kojima je dodijeljen znak kvaliteta „Zlatna kašika” – u vremenu od 07 do 24 časa;
– Disko-barovi, disko-klubovi (diskoteke), barovi i noćni barovi – u vremenu od 19 do 02 časa.
Radno vrijeme ostalih ugostiteljskih objekata na području grada Banje Luke se ne mijenja.

Poslodavci su radnicima, koji budu radili u dane predstojećih praznika, dužni da omoguće ostvarivanje prava u skladu sa zakonskim propisima o radu.

Dežurstvo u Gradskoj upravi i u Domu zdravlja: U Gradskoj upravi neradni dani su 29. april i 2. maj, a u skladu sa odlukom gradonačelnika – u subotu, 30. aprila organizovan je rad odnosno dežurstvo u Prijemnoj kancelariji, i to u vremenu od 8.00 do 13.00 časova.

Dežurstva su organizovana i u Domu zdravlja Banja Luka.

(Banjaluka.rs.ba)