Vijesti 04.04.2019.

RADOJIČIĆ: Banja Luka će se i dalje intenzivno graditi

ČITANJE: 3 minute

Banjaluka se ovih dana intenzivno gradi. U toku je realizacija tridesetak komunalnih projekata. Jedan dio projekata tek počinje, neki su toku, a pojedini se privode kraju.

“Rebalansom budžeta grada, čiji je Nacrt spreman za naredno skupštinsko zasjedanje koje je zakazano za 10.04. obezbijedili smo dodatnih desetak miliona maraka, koji će uglavnom biti usmjereni u realizaciju krupnih komunalnih projekata, pa će se tako Banjaluka i dalje, tokom cijele godine, intenzivno graditi.” Rekao je ovo, gostujući u emisiji Banjalučka hronika ELTA TV, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

“Budžet okvirom raste sa 134 na 144 miliona maraka. To je deset miliona maraka ostvarenog viška iz prošle godine. To je u Nacrtu, naše su pretpostavke da ćemo do Prijedloga rebalansa budžeta obezbijediti još novca, jer pregovaramo i sa republičkim institucijama, ali i sa EBRD za jedan aranžman koji se tiče vodosnabdjevanja, tako da je realno očekivati da u Prijedlogu rebalansa okvir bude preko 150 miliona maraka. U budžetu je tako pored svih ovih poslova koje smo već započeli i izgradnja mosta u Srpskim Toplicama, i nastavak rekonstrukcije parkića i sanacija dijela osnovnih škola, kao i jedan novi vrtić. Nadamo se da će do Prijedloga rebalansa biti definisan i model realizacije projekta izgradnje puta Lauš – Paprikovac” kazao je Radojičić

On je naglasio da će tokom ove građevinske sezone biti nastavljena realizacija nekoliko projekata u oblasti vodosnabdjevanja počev od nastavka izgradnje mreže vodovodnog sistema Crno vrelo, preko izgradnje rezervoara u Jagarama, te da će se nastaviti radovi na vodosnabdjevanju viših dijelova naselja Česma. “U okviru projekta Česma 3 i Česma 4 u toku je izgradnja rezervoara na Кrčmaricama, gradiće se na tom dijelu, još jedan veliki rezervoar i cjevovod, a u toku je još jedan javni poziv za realizaciju projekta “Rekavice – Banjica”. Na kraju, radićemo ove godine nekoliko manjih projekata, kao što su vodovod u Zelenom viru i Mišinom Hanu.” naglasio je Radojičić

On je napomenuo da je ovo godina realizacije krupnih saobraćajnih projekata, od istočnog tranzita, preko ulice Aleksandra prvog Кarađorđevića, Šargovačke ulice, pa sve do izgradnje kružnih raskrsnica kod Lesnine, na Laušu kod “Sirana” i kružnog toka kod Policijske uprave. Radojičić je napomenuo da će se osim izgradnje kružne raskrsnice od montažnih elemenata kod Mljekare, isti takav kružni tok graditi i u naselju Obilićevo.

Govoreći o stanju u građevinskom sektoru, Radojičić je istakao da se u posljednje dvije godine na tržišti dešavaju ozbiljne promjene, sve više je ponuđenog posla u javnom i u privatnom sektoru, a sve manje radne snage i izvođača radova koji mogu da prate potrebe. Čini mi se da ima više posla nego što ima kvalitetnih izvođača radova.

“Stoga se sve češće dešava da građevinci nisu u stanju da poštuju rokove.” rekao je Radojičić

Govoreći o projektu decentralizacije kulture, gradonačelnik Banjaluke je naglasio da je izuzetno lijepo vidjeti da su društveni domovi koje je Grad gradio u Ljubačevu, Dragočaju i Verićima puni, da se dešavaju priredbe, pozorišne predstave i kulturne manifestacije, a da je ove godine u planu nastavak izgradnje društvenog doma u Кrminama, kao sanacija objekata u Mišinom Hanu, Zalužanima, Piskavici i Rekavicama.

On je na kraju izrazio nadu da će Banjaluka dobiti laskavu titulu Evropske prestonice kulture 2024. naglasivši da je puno toga urađeno da se kulturna scena u gradu pokrene, pa nas tako samo u okviru ovogodišnjeg “Proljeća u Banjaluci” očekuje preko 100 događaja koji bi trebali privući pažnju naših sugrađana ali i gostiju iz regiona, posebno iz Srbije, koji u grad na Vrbasu od 12. aprila zahvaljujući agenciji “Кontiki” mogu dolaziti vikend čarter letovima.

(Elta)