Vijesti 27.12.2016.

Radojičić: Banjalučani čekali posljednji čas za legalizaciju

ČITANJE: 1 minuta

Banjalučani su imali priliku da na vrijeme predaju zahtjev za legalizaciju objekata i izbjegnu stajanje u redovima, poručio je gradonačelnik.

– Ipak, kao i obično, većina građana je čekala posljednji trenutak, pa sada imamo po nekoliko stotina zehtjeva dnevno, zbog čega su se stvorile nepotrebne gužve – dodao je Igor Radojičić.

On je precizirao da je do sada predato oko 10.000 zahtjeva za legalizaciju, ali da u gradu, prema procjenama, ima „nekoliko puta više objekata bez građevinske dozvole“.

Rok za predaju zahtjeva u cijeloj RS ističe 31. decembra, a Radojičić je rekao da „ne vjeruje da će taj rok ponovo biti produžen“, ali da je to zakonom regulisano i da o tome odlučuje Narodna skupština RS. Na pitanje novinara da li će u Gradskoj upravi Banjaluka, zbog gužvi, biti produženo radno vrijeme, Radojičić je rekao da je je to moguće, ali da za gužve nisu odgovrni činovnici.

– Ovu situaciju nije prouzrokovala Gradska uprava nego građani, koji su imali komotan rok za pribavljanje dokumentacije i predaju zahtjeva – rekao je Radojičić.

Zahtjev za legalizaciju može se predati i bez prateće dokumentacije, uz plaćanje takse od 12 KM. Taksa za dokumente, potrebne za legalizaciju, koje izdaje Republička uprava za geodetske poslove, iznosi 46 KM. Naknada za legalizaciju za objekte do sto kvadrata je 100 KM, a za kuće površine od 100 do 200 kvadrata iznosi 500 KM.

(blic.rs)