Vijesti 06.04.2017.

Radojičić: Banjaluka- grad mladih i prijatelj djece

ČITANJE: 3 minute

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas, povodom predstojećeg obilježavanja 22. aprila, Dana grada, da će motiv ovogodišnje manifestacije biti Banjaluka – grad mladih i prijatelj djece.

Radojičić je naveo da će manifestacija trajati od 18. do 22. aprila, te da će u dogovoru sa Univerzitetom u Banjaluci, istovremeno biti održana manifestacija Dani studenata, čiji će program biti uvršten u obilježavanje Dana grada.

– U toj sedmici planiramo i otvaranje dva nova dječija igrališta u Parku “Mladen Stojanović” i u naselju Boriku. Očekujem i da potpišemo ugovore o izgradnji još nekoliko dječijih igrališta. Planirane su i predškolske igre na Gradskom stadionu i svakog dana nekoliko muzičkih sadržaja u Parku “Petar Kočić” za djecu školskog i predškolskog uzrasta – rekao je Radojičić.

On je na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavio detaljno program proslave, istakao da su pri kraju pregovori da na tvrđavi “Kastel” u sedmici obilježavanja Dana grada bude otvorena izložba o dinosaurusima, koja je imala zapažen odjek u regionu, a trajala bi dva ili tri mjeseca.

– U toku nekoliko večeri predviđeni su i zabavni sadržaji u gradu, a bina će biti na lokaciji u centru grada, kod takozvanog parkinga “Kraš”. Tu će biti nekoliko koncerata – Banjalučka filharmonija će svirati filmske hitove zajedno sa Orkestrom Vojne akademije iz Beograda, u porti Hrama Hrista Spasitelja biće održan zajednički koncert Mandolinskog orkestra grada Patre i Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka, a na Dan grada, 22. aprila uveče, nastupiće “Rok simfonija” – naveo je Radojičić.

On je dodao da je planiran i nastup tri banjalučke dame “One tri”, a u okviru Dana studenata, 27. aprila, sviraće “Riblja čorba” u Kampusu.

Navodeći da je pripremljen i bogat program događaja iz kulture, Radojičić je istakao da je 21. aprila predviđeno otvaranje izložbe koja se organizuje sa Maticom srpskom iz Novog Sada.

– To će biti likovna izložba i očekujem veliki odziv banjalučke publike. Imamo i izložbu studentskog plakata, kao i izložbu o poznatim banjalučkim ljekarima – rekao je Radojičić.

On je podsjetio da je juče Skupština grada donijela odluku o dodjeli priznanja za Dan grada, te da će ove godine Zlatni grb dobiti Španija i košarkašica Saša Čađo.

– Ove godine se navršava 100 godina od Veleizdajničkog procesa u kojem je niz viđenijih Srba, pod Austrougarskom, bilo osuđeno na smrtne kazne. Zahvaljujući angažmanu kralja Alfonsa njima je pošteđen život i zbog toga je Španija jedan od dobitnika priznanja. U znak zahvalnosti otkrivamo spomen-ploču kralju Alfonsu u centru grada – kaže Radojičić.

On je dodao da je, u dogovoru sa trgovcima i ugostiteljima, 22. aprila u ulicama Veselina Masleše, Bana Milosavljevića i Gajevoj predviđen dodatni dan kupovine, odnosno biće produženo radno vrijeme ugostiteljskih i trgovinskih objekata, te omogućeni dodatni popusti.

U sedmici obilježavanja Dana grada, planirano je otvaranje ambulante u Donjim Kolima, potpisivanje još jednog protokola koji se odnosi na prava djece, a tu su i brojni sportski sadržaji kao što su atletska ulična trka, plivački miting, kajak trka, turnir u kuglanju, badminton turnir i druge aktivnosti.

(Srna)