Vijesti 22.04.2017.

Radojičić: Banjaluka teži da bude moderan evropski grad

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da je Banjaluka danas glavni grad Republike Srpske koji stremi da bude moderan evropski grad i regionalni centar.

“Imamo mnogo planova za razvoj, a imamo i prekretnicu u urbanističkom, ekonomskom i kulturnom smislu koju treba da iskoristimo”, rekao je Radojičić novinarima nakon polaganja vijenca na Spomenik borcima Narodnooslobodilačkog rata upriličenog povodom 22. aprila, Dana grada Banjaluka.

On je pozvao sve građane da zajedno sa Gradskom upravom daju doprinos u daljoj izgradnji grada.

Radojičić je rekao da su već vidljivi određeni rezultati i uloženi napori u razvoju grada koji, s obzirom na broj stanovnika, ima i puno potreba, ali i dobrih perspektiva.

polaganje vijenaca dan grada
spomenik palim borcima

Osim Radojičića i delegacije Gradske uprave, vijence su položili i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan, delegacija Vlade Srpske koju su činili potpredjednik Vlade Anton Kasipović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić, dok je u ime Srbije vijenac položio generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

Vijence su takođe položile delegacije političkih partija, SUBNOR-a, Boračke organizacije i organizacija proisteklih iz proteklog rata.

Radojičić i predsjednik Skupštine grada Budimir Balaban danas su, povodom Dana grada 22. aprila, na banjalučkom groblju “Sveti Pantelija” položili vijenac na spomenik žrtvama veleizdajničkog procesa.

Vijence su položile delegacija Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci, koju je predvodio generalni konzul Vladimir Nikolić, te delegacije Udruženja potomaka i poštovalaca oslobodilačkih ratova Srbije 1912-1918. godine i SUBNOR-a.

Austrougarske vlasti su tokom 1915. i 1916. godine kao znak odmazde nad Srbima organizovali više, kako su ih zvali, veleizdajničkih procesa od kojih je najveći bio organizovan u Banjaluci.

U tom procesu na smrt je osuđeno 16 lica, a više od 80 na kazne zatvora.

(Srna)