RADOJIČIĆ: Bez prisustva u medijima nema bavljenja politikom

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da bez prisustva u medijima nema bavljenja politikom.


“Politika je blisko vezana sa medijima i nema bavljenja politikom u savremeno vrijeme bez prisustva u medijima, bez odnosa sa sredstvima za informisanje”, rekao je Radojičić, koji je danas u Banjaluci učestvovao u panel diskusiji Akademije za političke lidere o odnosima politike i medija.

On je dodao da tu spadaju i moderna sredstva informisanja, poput društvenih mreža na kojima nisu potrebni posrednici, već se individualno uređuju.

Radojičić je ocijenio da su politička i medijska scena na ovim prostorima dosta podijeljene.

“Koliko god, čak i korektni bili, od uređivačke politike dosta zavisi šta će prenijeti… Ako je negativno nastrojen, imaće negativ prilog, ako je pozitivno nastrojen, imaće pozitivan prilog, to je još jedna od realnosti”, rekao je Radojičić.

Na pitanje koji bi bio glavni savjet mladim polaznicima Akademije za političke lidere, Radojičić je, kroz šalu, rekao da se sa novinarima ne treba svađati.

“Uvijek mi je zadovoljstvo da mladim ljudima koji su ušli u političke vode prenesem neka svoja iskustva, jer svi oni sigurno imaju dosta ambicija i entuzijazma, a dobro im dođe svaki savjet od nas koji smo već dugo u tom poslu”, dodao je Radojičić.

Akadmiju je organizovao Institut “Perpetum mobile”, čiji je direktor Ilija Trninić podsjetio da 12. generacija Akademije za političke lidere u BiH ima 20 polaznika koji dolaze iz 13 političkih partija i 14 gradova iz BiH.

On je poručio da je Akademija otvorena za sve političke partije i mlade ljude koji su zainteresovani da uče o različitim vještinama i znanjima iz oblasti političkog života i rada.

Trninić je objasnio da se prvi modul, od ukupno četiri, odnosi na obradu tema zagovaranje, mediji i liderstvo.

Prema njegovim riječima, tokom ostalih modula kasnije će se govoriti i o ljudskim pravima, evro integracijama i drugim modalitetima kao što su izborne kampanje, na koji način se usavršiti i predstaviti, te kako da na najbolji način zastupaju interese mladih u okviru svoje političke partije.

Akademija za političke lidere/ke u BiH je jednogodišnji program obuke koji Institut “Perpetum mobile” iz Banjaluke provodi od 2007. godine.

(atv)

DODIK: Zatvaranjem granice za Srbe u Crnoj Gori bi da riješe problem

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocijenio je da odluku Crne Gore da ostavi zatvorenim granice za Srbiju i Republiku Srpsku vidi kao pokušaj i kalkulaciju vlasti u Podgorici da zatvaranjem granice olakša rješavanje problema sa srpskom zajednicom u toj zemlji. “Ne može se oteti utisku da iza takve odluke vjerovatno stoji nastojanje

Kako se virus korona ponaša kada ste u blizini zaraženih bez simptoma

Kineska studija pokazala je da se novi virus korona sa asimptomatskih pacijenata ne prenosi lako na druge osobe. Istraživanje je sprovedeno na 455 osoba koji su nekoliko dana bili u kontaktu sa osobom pozitivnom na virus korona koja nije imala nikakve simptome bolesti. Vrijeme kontakta je bilo četiri dana, odnosno za članove porodica pet dana. Tokom karantina,

Šakić još nije predat Tužilaštvu

Republičkom javnom tužilaštvu još nije predat uhapšeni Siniša Šakić, osumnjičen da bi mogao imati informacije u vezi sa ubistvom Slaviše Ćuluma u Banjaluci, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu. Portparol Republičkog javnog tužilaštva Dragica Tojagić objasnila je da je zakonski rok za predaju lica 24 časa. Pripadnici Granične policije BiH uhapsili su u ponedjeljak oko 11.00

ŠEHIĆ: Odluka o odgađanju izbora potpuno nezakonita

Direktor koalicije “Pod lupom” i bivši predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Vehid Šehić istakao je da je odluka ove komisije o odgađanju lokalnih izbora sa 4. oktobra na 15. novembar potpuno nezakonita i da nema zakonsko uporište, čak i kad bi se postojeće zakonske norme tumačile široko. Šehić je naglasio da Izborni zakon, pored

Nekoliko intervencija vatrogasaca nakon jakog nevremena

Vatrogasci u Banjaluci intervenisali su u nekoliko slučajeva nakon što je ovaj grad u popodnevnim časovima zahvatilo jako nevrijeme, rekao je Srni komandir Vatrogasne čete Centar u Vatrogasnoj brigadi Banjaluka Dragan Savanović. Prema njegovim riječima, vatrogasci su intervenisali u Ulici Zmaj Ognjenog Vuka u naselju Lazarevo gdje je palo drvo preko žica elektovodova i taj

ČOVIĆ: Nedopustivo da se članovi CIK-a biraju kako želi “politički hir”

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je nedopustivo da se članovi Centralne izborne komisije BiH biraju na način kako želi “jedan politički hir”. Čović je rekao da su članovi CIK-a izabrani mimo zakona, kriterijuma i procedura. “Pitanje je kad će biti izbori. Imali ste prvo datum iz 10. mjeseca, pa sada imate datum