Politika 19.07.2016.

Radojičić: Čavić zna da će biti poražen

ČITANJE: 4 minute

Kandidat SNSD za gradonačelnika Banjaluke Igor Radojičić: Istražuju mi porodicu, kao da će ljudi od toga imati koristi. Umjesto programske rasprave, ide se na ličnu diskriminaciju kandidata.

Nije u svađi sa Dodikom iako svi vjeruju da jeste. Ne vjeruje da će mu to što je Crnogorac smetati da dođe na čelo glavnog grada Srpske. Niti mu smeta što je Banjaluka koju bi mogao da preuzme – pred bankrotom.

Igor Radojičić, kandidat SNSD za gradonačelnika Banjaluke, odgovorio je, u intervjuu za “Novosti”, na sva goruća i pitanja koja bi mu postavili obični sugrađani.

– Građani Banjaluke od mene mogu da očekuju dinamičnog gradonačelnika koji sluša svoje građane. Banjaluka je glavni grad Srpske. Ovdje su mnogobrojna administrativa sjedišta. Fale nam razvojni, prirodni, turistički, kulturni, sportski i rekreativni elementi – kaže Radojičić.

Napominje da u gradu nema velikih i malih problema.

Očekujete li prljavu kampanju?

– Žao mi je što druga strana, kako vidim već iz nastupa protivkandidata, želi prljavu kampanju. Ja nemam namjeru da je vodim, ali već čujem mnogo stvari koje su prljava kampanja. Umjesto da se ide u programsku raspravu, ide se u ličnu diskriminaciju. Umjesto da suprotstavimo argumente za ključne probleme grada, oni se bave mojom porodicom. Istražuju četiri koljena moje porodice, od čega građani nemaju nikakve koristi.

Opozicija u Banjaluci već upozorava na izbornu krađu?

– Čini mi se da protivkandidat pravi odstupnicu za izborni neuspjeh i to tri mjeseca prije izbora. Govoriti o sumnji je samo pravljenje atmosfere za nešto što bi trebalo biti poraz protivkandidata.

igor-radojicic

U opoziciji se pitaju kako će Crnogorac da vodi Banjaluku?

– Ja sam rođeni Banjalučanin, a Čavić je rođen u Zenici. To je irelevantno. Nacionalna pripadnost uopšte nije bitna. Možemo tako pitati neke velike Srbe koliko su napravili za grad. Na kraju krajeva, ja se izjašnjavam oduvijek kao Crnogorac. Učesnik sam otadžbinskog rata četiri godine i tri mjeseca. Imam odlikovanje Sabora srpske pravoslavne crkve. Bio sam devet godina uspješan predsjednik Narodne skupštine RS.

Da li je Banjaluka za proteklu deceniju postala grad Milorada Dodika i Nebojše Radmanovića?

– Banjaluka je grad svojih građana i ulazi u novu fazu. Druga strana na sve načine pokušava da ubaci kost razdora u SNSD i koalicione partnere. To im je jedan od osnovnih ciljeva u kampanji. SNSD je velika partija u kojoj ima dosta različitih mišljenja, ali nismo zbog toga razvalili ni partiju ni državu. Trajemo za razliku od moga protivkandidata, koji je razvalio jednu partiju i iz iste je izbačen.

Da li ste u svađi sa Miloradom Dodikom?

– To je netačno. Imali ste priliku da vidite da je predsjednik Dodik podržao moju kandidaturu i izbor gradskog odbora Banjaluka.

Ako budete izabrani dolazite na čelo grada koji je bankrotirao?

– Grad nije bankrotirao, ali je tačno da nema novca za razvojne projekte. Održao je likvidnost, i to je dobro. Problem je da grad u naredne četiri godine treba da otplati 75 miliona maraka duga. Jedna od prvih stvari je reprogram tog duga i novi duži otplatni period. Ima mnogo načina da se grad razvija. Ako se budemo bazirali samo na budžet onda se ne može uraditi mnogo.

Hoće li biti smanjenja gradske administracije?

– Reorganizacija gradske uprave će biti već 1. ja­nura. Ne treba izmišljati toplu vodu već samo uzeti od drugih gradova regiona i šire najbolje projekte i primjeniti ih u Banjaluci.

igor-radojicic

Prababa moja i Budova

Vidim da me opozicija proziva i zbog biznismena Bude Stankovića, kojem je prodato zemljište Popljoprivredne škole. Spominju se naše rodbinske veze. Činjenica je da Budo Stanković i ja imamo zajedničku prababu, ali ne vidim da je ona ključni svjedok oko Popoljprivredne škole, jer je umrla prije nekoliko decenija. Ne znam da li treba da izjavljujem žaljenje što se pokojna Milja udala u Stankoviće. Ovo je potpuna glupost vođenja kampanje i ako to misle da prodaju građanima Banjaluke kao težišni element kampanje i da istražuju gdje se ko moj oženio i udao to smatram potpunim promašajem.

Zašto je ćutao

Imao sam jedan formalni i jedan neformalni razlog zbog manjeg prisustva u medijama u posljednjih godinu dana. Formalni je da su novinari navikli na hiperaktivnog predsjednika NSRS koji je svakog dana imao nekoliko događaja i koga su novinari pitali sve. Od igle do lokomotive. Od 2014. godine ja nisam više predsjednik NSRS i nemam razloga za toliki pristup u medijima. Neformalni razlog je bilo neslaganje u stranci oko pojedinih pitanja.

Memorijalni centar

Banjaluka mora dobiti memorijalni centar za pale borce i civile na Banj brdu kao spomen na sve žrtve koje smo položili u proteklim ratovima. To bi bilo mjesto gdje bi se obilježavao Dan Republike Srpske i gdje bi se povezali svi spomenici iz više ratova.

Imamo hiljade žrtava i treba nam jedan Memorijalni centar sa vječnom vatrom. Moj plan je da se prvo napravimo arhitektonsko rješenje i da onda krenemo u realizaciju projekta.

(novosti.rs)