Vijesti 09.02.2017.

Radojičić: Dosta urađeno na poboljšanju poslovnog ambijenta

ČITANJE: 2 minute

Grad Banjaluka sa novom administracijom već je dosta uradio na restrukturisanju gradskih finansija, reorganizaciji javnog sektora i poboljšanju ukupnog poslovnog ambijenta, a što je na neki način u kontekstu Reformske agende, rekao je danas gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Prema njegovim riječima, to su ujedno i prioriteti lokalnih vlasti koji moraju biti kompatibilni sa onim što čine entitetske i vlasti na nivou BiH.

“Bilo bi dobro da su EU i zemlje članice Unije više vidljive u svim ovim procesima u smislu podrške. Trenutno, zbog različitih razloga nije primijetno toliko prisustvo, posebno kroz IPA fondove EU na lokalnom nivou”, rekao je Radojičić na Konferenciji o liderstvu u biznisu, koja se održava u Banjaluci u organizaciji Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH.

On je istakao da su procedure jako spore i komplikovane, posebno do bilo čega što bi bilo neposredno vidljivo za građane, kao što je u Banjaluci vidljiva rekonstrukcija tvrđave “Kastel” u čemu je učestvovala EU.

Prema njegovim riječima, drugih vidljivih podrški u ovom momentu nema ili se uglavnom svedu na razne nivoe konsaltinga, “koji i nisu zanemarljivi ukoliko je riječ o ozbiljnim reformskim koracima u okviru Reformske agende”.

“Reformsku agendu vidim kao okvir koji bi trebalo da daje pravce za domaće vlasti ne samo zbog EU kao cilja, već kao zadatke koje sami zbog sebe moramo da činimo u više segmenata – u javnim finansijama, u reformi javne uprave i u poslovnom okruženju”, rekao je Radojičić.

On je naveo da sistem u BiH ima više nivoa vlasti “i ako jedan od njih ne funkcioniše ili ne da svoj doprinos, onda je cjelina u problemu”.

“Ono što je i na nivou BiH, i entiteta, i lokalne zajednice mora da bude dio cjeline ukupnih reformi, inače cijeli sistem neće funkcionisati”, naglasio je Radojičić, izrazivši zadovoljstvo što je Banjaluka danas domaćin jedne od konferencija na kojoj se može razgovarati o reformskim koracima.

Skup u Banjaluci pod sloganom “Korak po korak” otvorio je šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark.Konferencija je okupila predstavnike poslovne zajednice, lokalne vlasti, nervladinih organizacija i akademske zajednice koji su imali priliku da diskutuju o izazovima i prilikama lokalnog poslovnog okruženja u kontekstu približavanja tržištu EU.

Ovo je posljednja u nizu konferencija o liderstvu u biznisu održanih u BiH. Kao i dosadašnjih pet koje su održane u Tuzli, Mostaru, Bijeljini, Bihaću i Sarajevu, i ova u Banjaluci u fokusu je imala uspješne priče u poslovnom sektoru, uz razmatranje kako socio-ekonomsko okruženje utiče na poslovne prilike, rast kompanija i ekonomski razvoj.

(Agencije)