Vijesti 26.05.2017.

Radojičić: “Eko toplana Banjaluka” – budućnosti grijanja

ČITANJE: 3 minute

Povodom održavanja druge vanredne sjednice Skupštine grada Banjaluka, na kojoj bi trebalo da se odlučuje o osnivanju novog preduzeća „Eko toplane Banjaluka“, gradonačelnik Igor Radojičić i zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić, održali su danas konferenciju za novinare.

Radojičić je u svom izlaganju naglasio da će se osnivanjem novog preduzeća i gradnjom nove toplane, dugoročno riješiti pitanje grijanja u Banjaluci.

– Mi se danas nalazimo pred odlukom o rješavanju najvećeg gradskog problema koji nas pritišće već više od jedne decenije, a to je problem obezbjeđenja grijanja i problem akumuliranja dugova. Stvoreni su svi uslovi, nakon šest mjeseci napornog i intenzivnog rada, da danas donesemo odluku o formiranju novog privrednog društva i da se uđe u gradnju nove toplane na biomasu. Svi potrebni pravni akti su pripremljeni i o tome će Skupština grada danas odlučivati, rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je naglasio da se radi o pozitivnoj odluci kojom će problem gradskog grijanja biti riješen, a gradnja nove toplane će omogućiti brojne olakšice kako za građane tako i za Grad.

– U narednoj sezoni Grad bi trebalo da obezbijedi između 10 i 20 miliona maraka za mazut i da ne riješi problem. Ovim poslom, o kojem danas govorimo, Grad bi trebalo da obezbijedi oko 15 miliona KM investicije koja se vraća za osam godina i problem rješavamo dugoročno. Sa druge strane, građani mogu da očekuju sigurno grijanje 24 časa dnevno po istoj cijeni kao i do sada, po kvadratnom metru. Emisija štetnih čestica prilikom grijanja na biomasu je manja u odnosu na grijanje na mazut i sve ekološke studije su po tom pitanju veoma jasne – imaćemo toplanu koja je manji zagađivač od postojeće na mazut, obrazložio je gradonačelnik namjere Gradske uprave kada je u pitanju gradnja novog postrojenja toplane i izrazio uvjerenje da ćemo umjesto odjavljivanja sa sistema grijanja, uskoro imati zahtjeve za novim priključcima, što će biti omogućeno.

Radojičić je napomenuo da je novac za energent do sada odlazio van RS i BiH, jer se mazut uvozi, dok će sada sav novac ostajati ovdje, na domaćem tržištu.

Zamjenik gradonačelnik Srđan Amidžić, koji je i šef tima Gradske uprave za rješavanje problema sistema daljinskog grijanja u Banjaluci, kazao je da je Gradska uprava uložila veliku energiju da nakon samo šest mjeseci rada izađe sa konkretnim prijedlogom kako riještii problem grijanja u našem gradu.

Amidžić je podvukao da sve studije koje su do sada rađene kažu da je potrebno ići u pravcu gradnje toplane na biomasu.

– Mi imamo pozitivne primjere ovakvog načina grijanja u Prijedoru i Gradiški, ali i u našem gradu, gdje mislim na rejonske toplane na Starčevici i Kočićevom vijencu. Izbor toplane na biomasu je sasvim logičan izbor, kako bismo kvalitet grijanja podigli na viši nivo. Bilo je mnogo spekulacija u javnosti o tome da li će biti dovoljno drvnog sortimenta. Desetak gazdinstava preduzeća Šume RS koja gravitiraju Banjojluci, ove godine će tržištu ponuditi 512.000 kubnih metara ogrevnog drveta i to drvo će se pojaviti na tržištu, sa banjalučkom toplanom ili bez nje. Zašto je problem da se i mi pojavimo kao kupci na tržištu? Mi ovim, zapravo, povećavamo enegetsku suverenost grada, jer imamo energent koji nam je nadohvat ruke, naveo je Amidžić i podsjetio, da je 2016. godine, u zemlje EU izvezeno 400.000 kubnih metara drveta, što je značilo da se zemlje EU griju na jeftin energent, a mi na skupi uvozni mazut.

Skupština grada Banjaluka jutros je započela drugu vanrednu sjednicu o ovoj temi, a na dnevnom redu se nalaze četiri tačke: prijedlog odluke o izboru strateškog partnera, prijelog odluke o osnivanju zajedničkog privrednog društva, prijedlog odluke o davanju saglasnosti na nacrt ugovora o osnivanju preduzeća „Eko toplane Banjaluka“ i prijedlog odluke o kreditnom zaduženju Grada Banjaluka.

(ATV)