Vijesti 13.02.2017.

Radojičić – Ferguson: Cilj bolje poslovno okruženje

ČITANJE: 1 minuta

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da je bolje, jeftinije i transparentnije poslovno okruženje osnovni cilj projekta “Lajf”, koji podrazumijeva reforme procedura u gradskoj administraciji i privlačenje stranih investicija.

Govoreći o ovom projektu, koji Grad provodi u saradnji sa grupacijom Svjetske banke, Međunarodnom finansijskom korporacijom /IFC/ i uz finansijsku podršku Ambasade Velike Britanije, Radojičić je rekao da je IFC konsultant na identifikaciji administrativnih barijera i pojednostavljivanja uslova za život biznis sektora.

On je pojasnio da su prioriteti na tom planu i ubrzanije procedure dobijanja građevinske dozvole, na šta je bilo najviše primjedbi poslovnih ljudi i građana.

“Cilj je da iz ovog procesa izađemo sa pojednostavljenjem procedura i da se gdje god je moguće ukinu nepotrebne takse i izvrši pojeftinjenje”, rekao je Radojičić nakon sastanka sa britanskim ambasadorom u BiH Edvardom Fergusonom, kome je zahvalio na podršci.

Ferguson je rekao da je cilj projekta “Lajf” da omogući privrednicima i kompanijama da se lakše registruju i otvaraju nova radna mjesta.

On je naveo da je plan da se u narednih godinu dana dođe do značajnih smanjenja cijena poslovanja za kompanije, odnosno nižih cijena registracije za 10 odsto, i smanjenje vremena za dobijanje dozvola za registraciju oko 20 odsto.

“To smo postigli već u Sarajevu i nadamo se da ćemo isto postići i u Banjaluci”, rekao je Ferguson.

Na sastanku Radojičića i Fergusona u banjalučkoj Gradskoj upravi razgovarano je i o poslovnom okruženju, IT sektoru, razvoju industrijskih zona i zemljišno-knjižnoj evidenciji.

(Agencije)