Politika 29.05.2019.

RADOJIČIĆ-FORTO: Produbiti saradnju Banje Luke i Sarajeva

ČITANJE: 1 minuta

Gradonačelnik Igor Radojičić razgovarao je danas sa delegacijom Kantona Sarajevo, sa premijerom Edinom Fortom na čelu, u nastojanju da se konkretizuje saradnja u brojnim oblastima, od projekta Evropske prestonice kulture do rješavanja komunalnih problema.

Gradonačelnik Radojičić istakao da je jedna od oblasti u kojoj je moguća intenzivna saradnja upravo kandidatura Banje Luke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

– U tom projektu, naši mlađi partneri su Bihać i Jajce. Jedan od segmenata jeste i koalicija gradova i smatramo da bi u tome moglo učestvovati i Sarajevo sa određenim projektima, pogotovo zbog istorijske parlalele pošto se 2024. godine navršava 40 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara – kazao je Radojičić.

On je istakao da je Banja Luka zainteresovana i da se ostvari saradnja u oblasti privrede i turizma, s tim da bi, u oblasti komalne infrastukture, dva grada zajedno mogla kandidovati određene projekte prema Evropskoj uniji.

–  Poruke saradnje između Sarajeva i Banje Luke su jako dobre za cijelu zemlju i pokazuju da se može raditi i sarađivati – zaključio je Radojičić i dodao da su ovakvi sastanci „jedna od rijetkih pozitivnih poruka na našem političkom nebu“.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je da su sretni što su pozvani i što su danas u Banjoj Luci.

– Iskreno bismo željeli da Banja Luka pobijedi na takmičenju za Evropsku prestonicu kulture i želimo da preko našeg ministarstva kulture i naših 14 institucija kulture pomognemo u tome – zaključio je Forto.