Vijesti 02.11.2018.

RADOJIČIĆ: Gradimo novi most u Toplicama, pripremamo i budući simbol grada u Docu

ČITANJE: 3 minute

Banju Luku u idućoj godini očekuju brojni kapitalni projekti, među njima i gradnja novog mosta u Srpskim toplicama i projektovanje novog, velikog mosta na lokaciji u naselju Dolac, najavio je danas gradonačelnik Igor Radojičić.

Tokom današnjeg strateškog planiranja Gradske uprave na Mrakovici, kojem je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, Radojičić je naglasio da gradske vlasti danas razmatraju planove za 2019. i 2020. godinu, ali i za period još jednog, četvorogodišnjeg mandata.

– Jasno, planiramo ovaj posao raditi i u narednom mandatu, odnosno do 2025. godine. Što se tiče iduće godine, od najkrupnijih projekata izdvajaju se planovi za gradnju novog mosta u Toplicama i onog u naselju Dolac, koji mora da postane novi simbol grada. Takođe, planiramo i gradnju velike kongresno – konferencijske dvorane, koja nam je od izuzetnog značaja za razvoj kongresnog turizma, nastavak razvoja poslovnih zona, ali i transformaciju pojedinih gradskih preduzeća, s ciljem da budu mnogo efikasniji nego što je to sada slučaj – rekao je Radojičić.

On je dodao da će na ovom savjetovanju biti utvrđena lista zadataka za naredne dvije godine, te plan za period do 2025. godine.

–  Ujedno, ovo je i prilika da sumiramo i urađeno u protekle dvije godine, s obzirom na to da se ovog mjeseca navršava dvogodišnjica mandata. Mi i jesmo na pola puta, pošto je od 36 projektnih zadataka sa početka mandata do sada u cjelosti završeno njih 11, u završnoj fazi je pet, a u različitim fazama realizacije 17 – kazao je Radojičić.

Govoreći o planiranim projektima, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić precizirao je da će se budući most u Toplicama graditi na lokaciji oko 250 metara uzvodno od lokacije sadašnjeg mosta.

On je dodao da je sa predstavnicima Zavoda „Dr Miroslav Zotović“, koji, poslije kupovine banje u Toplacima, imaju velike planove za razvoj ovog dijela grada, dogovoreno da se sadašnji most pretvori u pješački most, dok bi se novi most gradio na lokaciji kod „Nestro“ pumpe.

– U isto vrijeme, u idućoj godini pripemaćemo projektnu dokumentaciju, raspisati konkurs za idejno rješenje i rješavati imovinsko-pravne odnose za novi most u naselju Dolac, dok će sama realizacia odnosno gradnja biti izvedena u narednim godinama. Ovaj projekt je,naime, mnogo zahtjevniji i skuplji, s obzirom na to da predviđa širenje Mačvanske ulice i spajanje sa Istočnim tranzitom – rekao je Sandić.

On je istakao da je za iduću godinu planirana i druga fazu obnove pješačke zone u centru grada, na potezu kod Banskog dvora i Palate predsjednika, s tim da će početak tih radova morati sačekati završetak tekuće rekonstrukcije Banskog dvora.

Prema njegovim riječima, planirano je da u idućoj godini gradski sistem za iznajmljivanje bicikala „Bl bajk“ bude proširen novim stanicama, kao i da se ponovo pokuša uvesti turistički vozić za prevoz do Banj brda.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je sa kolegama iz Banje Luke podijelio svoja iskustva u vođenju Novog Sada, ističući da je ovo dobra prilika da se proširi saradnja između dva grada.

– Sa kolegama iz Banje Luke razgovorali smo o komunalnim problemima, privrednom ambijentu i izazovima s kojim se suočavamo u svakodnevnom radu, ali i procesu vezanom za banjalučku kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine, s obzirom na to da je Novi Sada ovo izuzetno priznanje osvojio za 2021. godinu – rekao je Vučević.