Radojičić i gradski arhitekta predstavili rješenja za novi izgled centra Banjaluke

Sljedeće godine u Banjaluci biće vidljivi prvi obrisi centralne pješačke zone što podrazumjeva promjene u centru grada, od kojih će najupadljivija biti promjena izgleda “stare autobuske stanice”, kao i uvođenje zelenih fasada na objektima u ovoj zoni.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i gradski arhitekta Ivan Rašković danas su predstavili pobjednička rješenja međunarodnog konkursa za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje centralne pješačke zone odnosno prostora od Ulice Nikole Tesle do Ulice Vase Pelagića u pravcu istok – zapad.

Prema riječima Igora Radojičića, na ovaj konkurs pristiglo je 12 rješenja za kvalitetan i funkcionalan centar grada. Pojasnio je da je u pitanju prostor koji se sastoji od pet ambijentalnih cjelina koje je potrebno ukomponovati u jedno rješenje. Iako to konkursom nije bilo predviđeno, komisija je odlučila da izabere pojedine cjeline odnosno rješenja iz radova iz radova. Odlučeno da tri rada budu nagrađena kao drugoplasirana, sa po 8.500 evra, a u pitanju su timovi iz Srbije, dva tima iz Irske i Srbije dobili su pohvale, dok je komisija izabrala i rad kineskog tima za otkup od 1.800 evra.

“Na istorijsku vertikalu od Trga Krajine dograđujemo nešto iz 21. vijeka a potrebno je da je u pitanju funkcionalno rješenje koje se može implementirati u realnom vremenu”, rekao je Radojičić i dodao je zaključeno da konačno rješenje treba biti kompilacija više pojedinačnih najboljih rješenja.

Kako su pojasnili Radojičić i Rašković najveća promjena odnosiće se na prostor “stare autobuske stanice” koja će od parkinga postati trgovinski i pješački prostor, gdje je predviđen garažni objekat, kao i spomen obilježje posvećeno ulasku srpske vojske u Banjaluku u Prvom svjetskom ratu. Kako bi ovaj prostor postao trg, saobraćaj će sa dva kružna toka biti preusmjeren u Ulicu Nikole Tesle. Novi trg postaće cjelina s postojećim prostorom ispred i oko zgrade Muzeja savremene umjetnosti RS koja će ostati u centru jednog trga.

Obzirom da je u jednoj od cjelina započela izgradnja poslovnih zgrada u privatnom vlasništvu fasade na tim zgradama treba da budu u duhu nagrađenih rješenja, a radna grupa Gradske uprave pratiće izgradnju.

Za 23. decembar najavljeno je otvaranje izložbe pristiglih rješenja, a dan kasnije trebalo bi da bude raspisan međunarodni konkurs za idejno rješenje kongresno-konferencijske dvorane koja će biti kapitalni objekat u Banjaluci. Sljedeće godine planirano je da budu raspisani konkursi za rješenja dva spomen-obilježja čija je izgradnja planirana u centru grada.

(Anadolija)

DOMAĆINSTVA OSTALA BEZ VODE Pukla cijev u banjalučkom naselju Lauš

U Karađorđevoj ulici u banjalučkom naselju Lauš došlo je do pucanja vodovodne cijevi zbog koje je veći broj domaćinstava u ovom naselju ostao bez vode. Kako su za “Nezavisne” potvrdili u banjalučkom “Vodovodu”, do prekida u vodosnabdijevanju došlo je jutros u devet sati, a ekipe su po prijavi izašle na teren i rade na uklanjanju

DODIK: Multiprioritet izgradnja auto-puta od Doboja do mosta na Rači

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da treba pojačati investicioni ciklus u Republici Srpskoj i da je multiprioritet izgradnja auto-puta od Doboja do mosta na Rači. Dodik je poslije proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a rekao novinarima u Banjaluci da su multiprioriteti i izgradnja gasovoda, bolnice u Doboju i realizacija značajnih infrastrukturnih projekata za Srpsku.

BiH se obavezala da neće prisvajati dijelove svemira i da neće koristiti nuklearno oružje

Bosna i Hercegovina se obavezala ratifikovati Ugovor o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela. Treba istaći da BiH zasigurno nije država koja će istraživati svemir, jer za to nema ni kapacitete, ni programe, kao ni interes. Ipak, BiH je kao i sve ostale države

Ćulum predložen za novog direktora SIPA-e

Ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić predložio je Darka Ćuluma za novog direktora SIPA-e umjesto Perice Stanića, saznaje Klix.ba. Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio upravo Fahrudin Radončić. “U ponedjeljak sam stavio van snage prijedlog bivšeg ministra bezbjednosti Dragana Mektića da za direktora SIPA-e bude izabran Perica Stanić. Nakon obavljenih konsultacija sa parlamentarnom većinom donio sam

UJEDINJENA SRPSKA: U što većem broju podržati SPC i Srbe u Crnoj Gori

Potpredsjednik Ujedinjene Srpske Marinko Dragišić pozvao je Banjalučane da se u što većem broju okupe sutra na bogojavljenskim svečanostima i i podrže srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC/=u Crnoj Gori u odbrani svetinja. “Pozivamo građane na sabornost, slogu i jedinstvo i da u što većem broju, u miru i dostojanstveno, podržimo SPC i srpski

TOTALNA EXTRA RASPRODAJA: Ispraćamo zimu uz extra popuste i extra niske cijene

Do 19.01. u svim Extra Sports prodavnicama čekaju vas popusti do 50% na kompletan asortiman iz zimske kolekcije. Na Totalnoj Extra rasprodaji izaberite jaknu, čizme, cipele, trenerke i slično iz ponude zimskog asortimana i ostvarite značajne uštede pri kupovini, za cijelu porodicu. Posjetite najbližu Extra Sports prodavnicu i ne propustite finalne popuste na kompletan asortiman.

Registrovani prvi slučajevi gripa u Republici Srpskoj

Prvi slučajevi gripa registrovani su u Republici Srpskoj. Od početka sezone, od uzetih uzoraka od oboljelih od ovih grupa infekcija u RS, ovo je drugi uzorak pozitivan na virus influence. U toku prošle sedmice, domovi zdravlja Republike Srpske su prijavili 3.216 akutnih respiratornih infekcija (ARI), dok je oboljenja sličnih gripi (ILI) registrovano 484. U bolnicama