Vijesti 12.10.2016.

Radojičić ispunjava predizborno obećanje: Gradski arhitekta “ulazi” u Zakon o lokalnoj samopuravi

ČITANJE: 2 minute

Jedno od ključnih predizbornih obećanja novoizabranog gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića o uvođenju gradskog arhitekte, kao nestranačkog i nezavisnog eksperta koji bi definisao izgled grada za buduće generacije, na putu je da se realizuje, nakon što bi Narodna skupština RS, kako se očekuje, sutra trebala prihvatiti Prijedlog zakona o lokalnoj samoupravi, saznaje Banjaluka.net.

Kako saznajemo, poslanički klub SNSD-a je, na Radojičićev zahtjev, uputio amandmane na predloženi zakon o lokalnoj samoupravi, kojim se grdonačelnicima daje mogućnost da imenuju gradskog arhitektu. Pored toga, amandmanom SNSD-a, za koji je već obezbjeđena saglasnost Vlade i skupštinske većine, gradonačelnici bi imali mogućnost da postavljaju i gradskog menadžera.

Prema ovom amandamanu, mandat gradskog arhitekte bi bio vezan za mandat gradonačelnika. Iz toga proizilazi da bi sa funkcije odlazio nakon isteka mandara gradskog čelnika.

U amandmanu, kojim se uvodi ova funkcija, stoji sljedeće:

“Gradonačelnik može da postavi gradskog menadžera i gradskog arhitektu, odnosno prostornog planera za rad na pripremi i realizaciji ravojnih programa i projekata, kojima se podstiče ekonomski razvoj, obezbjeđuje zaštita životne sredine, održivi razvoj, podstiču preduzetničke inicijative, javno privatno partnerstvo, donose akti prostornog planiranja i iniciraju izmjene propisa radi stvaranja podsticajnog ambijenta za razvoj grada.”

Ovo rješenje će, prema saznanjima Banjaluka.net-a, već sutra biti izglasano u Narodnoj skupštini. Ukoliko se te najave i obistine, to će predstavljati prvi, formalni korak ka uvođenju gradskog arhitekte, što je bilo jedno od ključnih Radojičićevih obećanja u predizbornoj kampanji.

Gradski arhitekta je zauzimao važno mjesto u Radojičićevoj kampanji, a naslanjao se na praksu Ljubljane i većih centara u regionu koji su u proteklim godinama imali izuzetno pozitivna iskustva sa uvođenjem gradskog arhitekte.

Tokom kampanje, Radojičić je više puta naglašavao da će na ovu funkciju postaviti nestranačku osobu sa velikim stručnim iskustvom.

(banjaluka.net)