Vijesti 26.01.2019.

RADOJIČIĆ: Lokalna administracija sporo reaguje na promjene, javne nabavke koče projekte

ČITANJE: 2 minute

Lokalna administracija, imovinski odnosi te javne nabavke su tri segemta u kojima bi volio da su ostvareni bolji rezultati rekao je gradonačelnik Igor Radojičić sumirajući rezultate rada aktuelne administracije u prethodnom periodu.

– Uvijek postoji određena inercija administracije koja rijetko inicira nešto novo i sporo reaguje na promjene. Volio bih da ima više inicijative i inovacija. Imovinski odnosi su generalno nesređeni i u svaki posao ulazite, a da je u tom pogledu situacija nesigurna ili neriješena. Zakonodavstvo u oblasti javnih nabavki je toliko komplikovano i neefikasno da provodimo mjesece i godine u postupcima i onda sve kasni – naglasio je Radojičić.

On je problem sa javnim nabavkama ilustrovao sa dva drastična primjera – godinu dana su birali ko će mjeriti zagađenje vazduha, a već godinu su u procesu izbora projektanta za urbanistički plan i neizvjesno je koliko će to još trajati.

 

 

 

– Žalbeni postupci traju beskrajno dugo i ukoliko “padne” jedan tender praktično je izgubljena građevinska sezona. Procedure su spore, komplikovane i u suštini onemogućavaju mnoge rezultate – kaže Radojičić.

Analizirajući rad prvog prstena administracije, odnosno načelnika odjeljenja u Gradskoj upravi, Radojičić je rekao da bi u nekim segmentima moglo biti bolje.

– Ovo je koaliciona vlast, više partija čini koalicionu većinu i prvi nivo izabranih lica je predmet koalicionih dogovora političkih partija. Mogli bismo biti dinamičniji i nekim sektorima – istakao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, pošto su u drugoj polovini mandata usvojen je novi pravilnik o sistematizaciji koji je na snazi od 1. januara ove godine.

– Veću reorganizaciju Gradske uprave smo izvršili 1. januara 2017. godine kada su ukinuti i osnovani neka odjeljenja i organizacioni oblici i tada je 200 do 300 radnika premještano u skladu sa novom organizacijom. Sada smo izvršili manja podešavanja, ali opet će 50 do 100 ljudi u narednih mjesec ili dva biti premještano unutar administracije-rekao je Radojičić.

(Srpskainfo)