Radojičić na panelu o „smart“ rješenjima

Gradonačelnik Igor Radojičić, zajedno sa predsjednikom Skupštine grada Novog Sada Zdravkom Jelušićem, učestvovao je danas u panel diskusiji pod nazivom „Pametna rješenja i lokalne uprave“, u okviru dvodnevne konferencije o digitalnoj transformaciji „Forvard“.

Banja Luka, kako je istakao, ima niz pojedinačnih „pametnih“ rješenja, a Strategijom razvoja grada – koncept „pametnog grada“ definisan je kao jedan od četiri strateška cilja.

-Tražimo partnera za izradu Strategije pametnih gradova, kao što ćemo iduće sedmice imati i završen Akcioni plan „zelenog grada“. U procesu smo e-uprave gdje su aktuelna dva projekta, i to uvođenje e-sjednica Skupštine grada sa partnerima USAID-om i gdje prva faza podrazumijeva uvođenje elektronske dostave i obrade materijala. Drugi važan i veliki projekat jeste elektronska građevinska dozvola i Banja Luka bi trebalo da od 1. januara naredne godine bude u pilot projektu, gdje je još ima puno otvorenih pitanja – kazao je Radojičić tokom panela u Banskom dvoru.

Kako je naglasio, u toku su i dva poziva koja se odnose na modernizaciju u saobraćaju.

-Riječ je o pokrivanju parkinga u centru grada senzorima odnosno indikatorima zauzetosti i o modernizaciji sistema naplate parkinga – naveo je Radojičić.

Veliki projekat koji slijedi, kako je istakao – jeste formiranje Operativno-komunikacionog centra koji bi objedinjavao čitav niz podatak, od prijava komunalnoj policiji i inspekcijama sve do mjerenja aerozagađenja, vodostaja rijeka i informacija za vatrogasnu službu.

-U kriznim ili vanrednim situacija to bi, praktično, bio štab gdje bi se pohranjivali svi podaci. Dakle, jedna vrsta centra za obavještavanje, uzbunjivanje i komuniciranje – pojasnio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, ono što već traje jeste da je Grad Banja Luka lider u korištenju savremenih metoda informisanja, od prisustva Grada na svim društvenim mrežama, putem kojih građani lako mogu doći do informacija o događajima i uslugama administracije pa do provođenja nekoliko konkursa, koja su realizovana isključivo elektronskim putem.

-To su sve dijelovi jedne generalne slike, koja podrazumijeva „pametne gradove“ i koja je neograničena u smislu primjene i opsega – zaključio je prvi čovjek Banje Luke.

Predsjednik Skupštine grada Novog Sada Zdravko Jelušićem kazao je da Skupština Novog Sada prva u regionu koja je potpuno digitalizovala svoj rad.

-Mi smo došli do toga da transkripte sjednica, uz relativno male korekcije, možemo dobiti za nekoliko sati umjesto nekolo dana koliko nam je trebalo prije digitalizacije – kazao je Jelušić.

Kao još jedan primjer „pametnih rješenja“, on je naveo primjer mjerenja volumetrije u podzemlju kontejnera za smeće tako da kamion za odvoz dolazi čim je kontejner pun.

-Sve su to naizgled male stvari, ali došlo je vrijeme da se to institucionalno definiše koji je korak i koji su prioriteti da bi građani prepoznali i da bi vidjeli da se ozbiljno radi na tome da im se olakša život –zaključio je Jelušić.

CRNA GORA OBARA REKORDE: Litije širom zemlje (FOTO/VIDEO)

U gradovima širom Crne Gore večeras se vjerni narod okuplja u litijama. Sudeći po brojnosti, narod Crne Gore večeras obara rekorde u broju okupljenih koji su stali u odbranu pravoslavnih svetinja i poručili da je potrebno povlačenje spornog Zakona o slobodi vjeroipovijesti. U Podgorici se okupio veliki broj vjernika koji uzvikuju “Crna Gora i Srbija – to

NOVI PROJEKAT BANJALUČKOG “DISA”: “Zaboravom” šire krug publike

Članovi “Dis” pozorišta mladih Banjaluka objavili su pjesmu i spot “Zaborav”, koji je dio predstave “Dnevnik nepoznate generacije”. Predstava je autorski projekat u kojem režiju potpisuje Milan Bogdanović, a tekst Aleksandar Vasiljević. “Riječ je o sentimentalnoj i očaravajućoj priči, koja nas potpuno sanjarski vodi kroz svoju radnju i vraća u vrijeme kada je sve izgledalo

TRAŽILI ĐOKIĆEVU SMJENU: Pet poslanika SP-a napustili sjednicu IO

Poslanici Socijalističke partije u Narodnoj Skupštini Republike Srpske napustili su današnju sjednicu Izvršnog odbora partije, te održali sastanak kluba poslanika gdje su donijeli zaključak da od premijera Radovana Viškovića traže smjenu ministra rudarstva i energetike i predsjednika Socijalističke partije Petra Đokića. Radi se o pet poslanika: To su: Goran Selak, Savo Vulić, Risto Marić, Andrea

GRAD TRAŽI ODŠTETU: Omladincima zbog skupa “Pravde za Davida” tužba od 178.445 KM

Grad Banjaluka tužio je organizatore skupa “Pravda za Davida” koji je održan 30. gecembra 2018. godine, te u predloženoj presudi tražio 178.445 KM odštete zbog onemugućavanje proslave Nove godine. Tuženi su omladinci Pavle Knažević, Bojana Gajanović i Anja Grubačić, koji su i podnijeli zahtjev za održavanje tadašnjeg skupa, za koje gradske vlasti tvrde da je

U toku sjednica Izvršnog odbora Socijalističke partije, mogući radikalniji rezovi

Danas u 16 časova u Banjaluci počela je sjednica Izvršnog odbora Socijalističke partije, saznaje opcija.net. Sastanak najužeg rukovodstva SP-a odvija se pod okriljem svojevrsne konspiracije, budući da nijedan medij nije obaviješten o njegovom održavanju. Prema tvrdnjama dobro obaviještenih izvora, na ovom skupu nije isključen početak raspleta višemjesečnih unutrašnjih talasanja u ovoj partiji, tako da, zbog

VIŠKOVIĆ SA ZATLEROM: RS prva u BiH ispunjava obaveze iz domena evropskih integracija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je na sastanku sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Zatlerom opredijeljenost Srpske za evropske integracije, te sagovornika upoznao o Programu ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2020-2022. godine, kreiranom u skladu sa preporukama iz Mišljenja Evropske komisije. Višković je na sastanku u Banjaluci ponovio da Republika Srpska