Vijesti 15.11.2018.

PLAN ZA 2019. GODINU: Mostovi na Docu i Toplicama, velika kongresna dvorana…

ČITANJE: 5 minuta

Gradnja novog mosta u Srpskim toplicama, projektovanje novog, velikog mosta na lokaciji u Docu i velike kongresno-konferencijske dvorane, jedni su od ključnih, infrastrukturnih projekata koji su planirani za iduću godinu.

Predstavljajući neke od najvećih projekata za 2019. godinu, gradonačelnik Igor Radojičić danas je na lokaciji budućeg mosta na Docu izjavio da će upravo ovaj objekat biti jedan od kapitalnih zahvata za idućih par godina.

-I to ne samo po finansijskoj vrijednosti, nego i po tome što će most pored svoje upotrebne važnosti za saobraćaj grada imati i estetsku vrijednost, odnosno biće nešto što će biti na razglednicama iz Banje Luke i jedan od prepoznatljivih simbola grada – kazao je Radojičić.

Kada je riječ o dinamici realizaciji ovog projekta, dogodine će biti raspisan javni poziv za idejno rješenje budućeg mosta, što je nova praksa u radu gradske administracije.

-Po dobijanju idejnog rješenja prepoznatljivog simbola i arhitekture, ići će se u izradu glavnog projekta. Cilj nam je da se u idućoj godini bavimo izborom i projektovanjem idejnog rješenja, a da do 2020. godine uđemo u rješavanje imovinskih odnosa, gdje se nas očekuje dosta posla. Dakle, planirano je da do 2020. godine bude urađen projekat, riješen bar dio imovinskih odnosa na trasi budućeg mosta i sklopljena finansijska konstrukciju. Naša je želja da u godini uđemo u radove, da li na pristupnim saobraćajnicama ili na samom mostu – rekao je Radojičić.

Precizna vrijednost mosta u Docu biće poznata nakon izrade projektne dokuemntacije, a u ovom trenutku se barata sa okvirnim procjenama po kojim bi most, zajedno sa pristupnim saobraćajnicama, koštao oko devet miliona KM.

Govoreći o finansiranju ovog projekta, Radojičić je precizirao da se o tome već pregovora sa Evropskom bankom za obnovu i razvoju (EBRD), ističući da finansijska konstrukcija trebala biti završena u narednoj godini.

Prema proračunima Odjeljenja za saobraćaj, izgradnja ovog mosta imala bi veliki uticaj na ubrzavanje saobraćaja, o čemu najbolje svjedoči podatak da bi se na nove dionice Istočnog tranzita, odnosno iz podnožja Starčevice do Doca stizalo za svega tri minuta.

Govoreći o gradnji novog mosta u Srpskim toplicama, Radojičić je rekao da je cilj da se naredne godine uđe u te radove, dok bi postojeći most bio preuređen u pješački most u  sklopu kompetnog ambijentalnog preuređenja zone oko banje koju je kupio Zavod za rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“.

U isto vrijeme, jedan od kapitalnih projekata je plan za izgradnju velike kongresno – konferencijske dvorane u blizini zgrade Vlade RS, koja bi uključivala i izgradnju hotela. Procijenjena vrijednost ovog projekta iznosi 35 miliona KM.

– Iduće godine, očekujemo projekat ovog objekata, a planirano je da do 2020. godine sklopimo finansijsku konstrukciju. S obzirom na veliku vrijednost projekta, realno bi bilo da se izgradnja izvede javno-privatnim partnerstvom. Jedna od opcija je da Gradu pripadne kongresno-konferenijska dvorana a da investitor gradi hotel ili poslovne sadržaje i u tome nađe svoj finansijski interes – kazao je Radojičić.

Takođe, Radojičić je najavio i niz drugih projekata ističući da će se ove godine, između ostalog, povećati broj mjesta u vrtićima za preko 100, a da se naredne godine ide u rekonstrukciju dva vrtića i gradnju jednog novog, navjerovtnije u Lazarevu.

U isto vrijeme, najavljen je nastavak niza projekata iz oblasti vodosnabdijevanja. Najprije, biće nastavljen veliki projekat  „Crno vrelo“, čiji je krajnji cilj da dovede vodu do 20.000 domaćinstva na rubnim području grada. Ovaj projekt će u idućoj godini nastaviti, izgradnjom vodovoda prema Bronzanom majdanu i potkozarskim selima.

U idućoj godini, pored toga, očekuje se i nastavak izgradnje vodovoda za više zone naselja Česma, te izgradnja vodovoda za selo Jagare i pripadajuće zaoseoke.

Kad je riječ o školskim objektima, poslije ovogodišnje obnove 19 škola na području grada, projekt se nastavlja rekonstrukcijom Tehničke škole koja će biti preuređena kako bi u ovaj objekat bila useljena i Građevinska škola. Kako je planirano, ovaj posao bi trebao biti završen do  jeseni 2020. godine.

-U planu je i izgradnja nekoliko sportskih dvorana, od kojih je već urađen projekat za sportsku dvoranu u naselju Starčevica, radi se projekat za sportsku dvoranu u naselju Lauš, dok su radovi na  sportskoj dvorani koja niče na mjestu nekadašnjeg Šoping centra nalaze pred završetkom – istakao je gradonačelnik.

U oblasti saobraćaja, za iduću godinu planiran je nastavak izgradnje kružnih tokova na više lokacija, U okviru tih planova, ovih dana bi, prema Radojičićevim riječima, trebao biti raspisan tender za izgradnju kružnog toka u naselju Lauš, na lokaciji kod restorana „Sirano“.

-Ovih dana, radovi počinju na kružnom toku  kod budućeg tržnog centra „Delta siti“, a dogodine nas očekuje izgradnja ovog tipa raskrnica kod Okružnog suda i Policijske uprave. Jedna od prioriteta je i kružni tok kod „Lesnine“, kao i i nekoliko manjih kružnih tokova – naveo je prvi čovjek grada.

Širim putevima do Doca

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić  precizirao je da izgradnja mosta u Docu podrazumijeva širenje Mačvanske ulice, premještanje Klinike za psihijatriju sa postojeće lokacije, te izlazak na Bulevar Stepe Stepanovića kod Srednjoškolskog doma, gdje se pravi nova raskrsnica.

Sandić je rekao da saobraćajnica biti građena pored Instituta za urbanizam i građevinasrtvo, te da će se u blizini ovog objekta spojiti sa novoizgrađenom dionicom Istočnog tranzita.