Vijesti 12.05.2020.

RADOJIČIĆ: Normalan tok realizacije projekata u Banjaluci

ČITANJE: 3 minute

Svi gradski projekti odvijaju se gotovo normalnim tempom uprkos kriznim vremenima izazvanim epidemijom virusa korona, rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić koji je danas obišao izgradnju nove saobraćajnice koja će spajati banjalučka naselja Lauš i Paprikovac, vrijedne 2,7 miliona KM.

“Ponegdje je bilo nešto kašnjenja zbog objektivnih razloga, angažovanja radnika i slično, ali u principu možemo biti zadovoljni da čitav niz kapitalnih projekata koji se realizuju na širem području grada teku gotovo normalnim tokom, uključujući i ovaj”, rekao je Radojičić novinarima nakon obilaska ovih radova.

On je rekao da je riječ o jednom od najvećih projekata u saobraćaju ove godine – o poveznici Ulice Jovana Raškovića i Karađorđeve ulice.

Radojičić je rekao da izgradnja nove saobraćajnice, takozvane paralele, ima višestruk značaj zato što je čitavo područje naselja Lauš pa dalje do Saračice, Bronzanog Majdana, vezano gotovo isključivo na Karađorđevu ulicu, dok je Ulica Jovana Raškovića glavna pristupna ulica do Univerzitetkog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske.

“Izgradnjom nove saobraćajnice dobijamo alternativu Karađorđevoj ulici, poveznicu, sa jedne strane, lokacije na Paprikovcu gdje je UKC, a, sa druge, nekoliko veoma naseljenih mjesta”, rekao je Radojičić.

On je istakao da se izgradnjom ove saobraćajnice otvara praktično novi kvart u naselju Lauš jer je prostor voćnjaka uknjižen na grad i tu je po veoma dobrom regulacionom planu predviđeno novo naselje sa mnogo različitih sadržaja – sa zelenim površinama i sportskim i rekreativnim sadržajima.

“Značenje ovog projekta je višestruko. Izvođač radova, `Niskogradnja`, prati rokove. U radove je uveden 14. novembra, a do avgusta-septembra su krajnji rokovi – 270 radnih dana”, rekao je Radojičić.

Radojičić je naveo da se, osim saobraćajnice, radi kišna i fekalna kanalizacija, javna rasvjeta, te izrazio zadovoljstvo dosadašnjim izvođenjem radova.

On je naglasio da se, kada je riječ o saobraćaju, rade i ostali kapitalni projekti u Banjaluci – od mosta u naselju Srpske Toplice, kružne raskrsnice kod “Lesnine” i Šargovačke ulice, kao i čitav niz vodovoda iz projekta “Voda jedan”, te nekoliko vrtića.

“Naš cilj i u ovim kriznim vremenima jeste da održimo investicije, što je vrlo ambiciozno. Ukupan iznos planiranih ulaganja u ovoj godini je oko 40 miliona KM i uprkos velikim problemima koje imamo sa padom javnih prihoda, mi ćemo na različite načine uspjeti isfinansirati i izvesti sve to u toku ove godine”, zaključio je Radojičić.

Mile Gajić, predstavnik izvođača radova “Niskogradnja” Laktaši, rekao je da sve teče po dinamici, podsjetivši da je rok za završetak radova polovina ili kraj avgusta, ali se nadaju da će to biti urađeno čak i ranije.

Gajić je naveo da se trenutno izvode radovi na vijaduktu – montaža nosača što bi trebalo biti završeno za sedam dana nakon čega kreću ostali radovi, armiranje i ploče.

“Zvršili smo kanalizaciju u omjeru u kojem se moglo i sada se radi vodovod i javna rasvjeta”, rekao je Gajić.

Izgradnja saobraćajnice, koja će povezivati naselja Lauš i Paprikovac, jedan je od najvećih, a zbog konfiguracije terena, i najzahtjevnih infrastrukturnih projekata u Banjaluci, vrijedan 2,7 miliona KM.

Uslovi za izgradnju ove izuzetno važne saobraćajnice stvoreni su nakon što se grad Banjaluka, poslije višegodišnjeg sudskog spora, upisao u zemljišne knjige kao vlasnik nekadašnjeg “Voćnjaka”, a sredstva za izgradnju obezbijedila je Vlada Republike Srpske.

(Srna)