Politika 19.08.2016.

Radojičić: Nudim konkretna rješenja, a ne afere!

ČITANJE: 3 minute

Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za gradonačelnika Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da predlaže konkretna rješenja za građane najvećeg grada Srpske, a da pritom “ne vadi afere iz džepa”, kako to radi druga strana.

U intervjuuu za Radio RS, Radojičić je naglasio da je Banjaluci potreban razvoj i odgovorna vlast koja će da radi u mandatu koji joj povjere građani na izborima, ističući da Banjalučani ne trebaju sukobi.

“S druge strane, imam osjećaj da druga strana ovaj grad uporno želi da drži u vanrednom stanju umjesto da se radi. Moj protivkandidat za gradonačelnika Banjaluke Dragan Čavić računa da gubi izbore i onda predlaže referendum”, rekao je Radojičić.

On smatra da Čavića ne interesuje Banjaluka, nego opšti izbori 2018. godine, odnosno da ga ovaj grad interesuje samo kao oruđe za osvajanje Palate Republike.

“Čavić je već izgubio izbore za predsjednika Republike Srpske i gradonačelnika Banjaluke, a onda je proljetos bio organizator protesta u ovom gradu kada je većina Banjalučana, realno govoreći, bila uplašena od mogućih nereda”, istakao je Radojičić.

Prema njegovom mišljenju, u svakom društvu se mora naći mjera i kombinacija struke i politike.

“Predlažem da Banjaluka ima gradskog i pejzažnog arhitektu, što je klasično stručno pitanje. Grad se mora graditi i zbog toga je potrebno novo makroplaniranje i urbanistički plan”, naglasio je Radojičić.

On je izrazio uvjerenje da je u Banjaluci moguće dosta uraditi, jer ima dobar tim saradnika iz različitih oblasti – obrazovanja, finansija, zdravstva…

Radojičić je napomenuo da se njegov tim konsultuje i sa ljudima van Republike Srpske o rješavanju pojedinih pitanja važnih za lokalnu zajednicu.

“Naš izborni program se zove ‘Banjaluka 2025’, jer gledamo na duži vremenski period i zato što je za realizaciju krupnih projekata je potrebno nekoliko godina”, smatra Radojičić.

On je ocijenio da Banjaluka može biti regionalni trgovinski i turistički centar.

“Imamo industrijske zone u Ramićima i Incelu, a i stara područja u kojima je bila industrija. Uz nove saobraćajnice, duž autoputa od Banjaluke do Gradiške, ima dosta slobodnog prostora, a mora se predvidjeti prostor za proizvodne, uslužne i trgovinske objekte”, precizirao je Radojičić.

On smatra da je u Banjaluci potrebno unaprijediti i saobraćajnu infrastukturu.

“Predstavljam program i rješenja za Banjaluku, a ne vadim afere iz džepa. Govorim o onome šta Banjalučani biraju u oktobru, a to je gradska vlast. Žao mi je što se druga strana bavi ličnim stvarima, uvredljivo i potcjenjivački, umjesto konceptualno i programski”, dodao je Radojičić.

On je ponovio da je kandidatura za gradonačelnika rezultat prijedloga SNSD-a, građana i članova.

“Ključno za prihvatanje ove kandidature je bilo mišljenje ljudi, odnosno građana Banjaluke i mjesnih organizacija SNSD-a u ovom gradu”, rekao je Radojičić za Radio Republike Srpske.

Govoreći o funkcionisanju SNSD-a, on je naveo da insistira da se članovi ove stranke, odnosno građani što više slušaju, da se čuju njihovi prijedlozi, zahtjevi, molbe i problemi, te da se na bazi toga rade politike.

“Jedan od problema SNSD-a bio je taj da se zbog vršenja vlasti na dosta mjesta stranka odvajala od baze, članstva i strukture. Stranku čine njeni članovi i nema rezultata bez njih, odnosno infrastrukture”, zaključio je Radojičić.