Vijesti 25.12.2016.

Radojičić o sudbini Toplane: Sve opcije dolaze u obzir

ČITANJE: 1 minuta

Razmatramo sve moguće varijante za ozdravljenje „Toplane“, kako nam se nikad više ne bi ponovila ovakva sezona, kaže Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

– Razmatramo cijeli set opcija koje uključuju kredit, javno-privatno partnerstvo, zakup i koncesiju i tokom januara moramo donijeti odluke kakve god one bile- navodi Radojičić.

Prema njegovim riječima, osnovna ponuda Evropske banke za obnovu i razvoj traje mjesecima.

– Ni oni nisu bili u stanju da predlože konačan predlog zbog stanja u kojem se „Toplana“ nalazi i očekujemo da početkom januara ponude model sa konačnim prijedlogom tehničkog i finansijskog restrukturisanja preduzeća – navodi gradonačelnik.

Pojašnjava da  je osnovna sadržina prijedloga EBRD novi kredit, što je prilično problematično.

– Tu je riječ o 10 miliona evra kredita za novo postrojenje, te još toliko za modernizaciju i rekonstrukciju mreže, uz pretpostavljeni otpis značajnih dugovanja – sve su to vrlo teški elementi, za koje nisam siguran da ćemo moći prihvatiti. Druge ponude se odnose na  javno-privatno partnerstvo, zakup ili koncesiju – navodi Radojičić i dodaje da su, tim povodom, za narednu sedmicu zakazana dva sastanka.

Komentarišući ulaganja u vodovodnu mrežu, gradonačelnik je naveo da, prema urađenim projekcijama, na gradskom području trenutne potrebe za ulaganjem u vodovodnu mrežu i kanalizaciju, bez projekta Crnog vrela, iznose oko 12 miliona KM i da će Grad pokušati da ovaj iznos izdvoji tokom naredne četiri godine.

(EuroBlic)