Vijesti 09.12.2015.

Radojičić oštro kritikovao vladin Nacrt zakona o studentskom organizovanju

ČITANJE: 2 minute
igor_radojicic Poslanik Saveza nezavisnih socijalmokrata (SNSD) i bivši predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić kritikovao je danas predloženi nacrt zakona o studentskom organizovanju, koji je predložilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Tokom skupštinske rasprave o ovom zakonu, Radojičić je posebne kritike izrekao na račun člana zakona koji predviđa da studentska organizacija ubuduće mora imati najmanje 30 odsto studenata. On je naglasio da bi ovakvo rješenje, u slučaju da bude usvojeno, izazvalo velike probleme u praksi, a pogotovo kad je riječ o reprezentativnosti takvih organizacija.

– Ako je kvota 30 odsto, onda po nekoj logici na svakom fakultetu mogu postojati tri studentske organizacije. U principu, ni to ne bi trebalo biti problem, ali bi se – kad na dnevni red dođu pregovori, recimo, o studentskom statusu – pojavilo pitanje o tome koja je organizacija reprezentatitivna, što je probloem koji imamo kod sindiktata, boračkih organizacija… – kazao je Radojičić.

Zbog ovih problema, prema njegovim riječima, potrebno je ovaj član dodatno razraditi ili ga potpuno eliminisati iz zakona.

– Nadam se da će Ministarstvo prosvjete korigovati ovaj zakon i imati više razumijevanja nego kad smo diskutovali o Zakonu o zvanjima u kojem niste ništa promjenili – rekao je Radojičić.

Inače, današnji nastavak skupštinskog zasijedanja, za razliku od juče – kad je sve frcalo od međusobnih optužbi vlasti i opozicije – protiče u znatno mirnijim tonovima, što je posljedica odsustva opozicionih poslanika.

Nakon što je vladajuća koalicija sinoć odbila da razriješi potpredsjednika parlamenta Nenada Stevandića, kojeg opozicija ne priznaje, opozicioni blok, na čelu sa SDS-om, odlučio je da do daljnjeg ne učestvuje u radu parlamenta.

Kako se može vidjeti, opozicionari današnje zasijedanje mahom prate na monitoru u skupštinskom restoranu.

(Banjaluka.net)