Politika 30.10.2018.

RADOJIČIĆ: Pokušaje sjedenja na dvije stolice treba raščistiti

ČITANJE: 4 minute
“Na ambijent i rezultat izbora uticale više emocije nego infrastrukturni projekti”, rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banja Luke gostujući u emisiji “1 na 1” na ATV-u.

Radojičić se u razgovoru sa Marinom Marinkovićem dodakao i aktuelnih post-izbornih događaja u koaliciji SNSD-SP-DNS i izjavio da svi pokušaji sjedenja na dvije stolice treba raščistiti prije pravljenja novih koalicija.

“Nije korektno, a to se nama desilo i u gradskoj skupštini prošle godine s početka, s jedne strane sklapati koaliciju, a s druge strane ostavljat vrata na drugu stranu. Prema tome ko god je pokušavao igrati na dvije stolice pred izbore, da u svakoj varijanti bude vlast ko god pobjedi, to se treba raščistiti. Mi smo početkom prošle godine u skupštini grada imali pokušaj pravljenja paralelnih struktura i to smo presjekli, ne možete dozvoliti da se to desi u vašoj kući”, istakao je Radojičić.

SNSD mora izvršiti generacijsku smjenu

Banjaluka je podržala Dodika i na ovim izborima imao je oko tri hiljade više glasova, mada na drugim nivoima vlasti ostvareni su nešto slabiji rezultati, kaže Radojičić i dodaje da SNSD mora izvršiti generacijsku smjenu.

“Milim da je SNSD takođe spreman za jednu generacijsku smjenu, u smislu da poslije 20 godina manje-više sličnog tima, uvede se jedna srednja generacija koja u ovom treuntku nije vidljiva na sceni, ili barem ne zauzima neke dominantne pozicije. Naprosto, biologija čini svoje možemo mi misliti šta hoćemo o bilo kome, ali vrijeme je da se napravi jedna ozbiljna obnova, dijelom po rezultatima između ostalog, naprosto generacijski”.

Gradonačelnik Banjaluke je objasnio i zašto se nije našao na biračkoj listi za parlament.

“To je bila moja odluka. Oko toga imamo polemiku u SNSD-u i ranije, i sada ponovo. I rasprava oko toga da li bi rezultat bio drugačiji da je Igor Radojičić išao na listu.

To je jedna od stvari koje mi zamjeraju ljudi u SNSD-u. Moj stav je bio, fokusiram se na Banjaluku, izabran sam 2016. sa programom pred građanima kao gradonačelnik. I ne smatram da bi bilo uredno da izlazim na izbore i kažem da neću biti poslanik ako nosim poslaničku listu, a da istovremeno tražim glas od građana. Onda bi naravno bilo pitanje kako drugi mogu, ali ja mislim da će svi oni koji su u ovom momentu načelnici i gradonačelnici koji su bili na listama odreći se tih poslaničkih mandata u svojim lokalnim zajednicama”.

O stanju u Banjaluci Radojičić kaže da se mnogo toga izdešavalo u ovoj godini, ali da su i gradske vlasti napravile dosta toga za Banjaluku.

“Ne možemo prosto zatvoriti oči da se u Banjaluci od aprila mjeseca dešavaju svakodnevni protesti. Protesti na trgu zbog smrti Davida Dragičevića su na gradskom području ostavili vrlo dubok utisak i građani Banjaluke, očito više nego okolina osjećaju to što se dešava, pod snažnim su utiskom toga i mislim da je kod glasanja veoma važan elemenat emocije bio.

Jedna vrsta revolta i nezadovoljstva gdje se najveći račun ispostavlja SNSD-u i vlastima. I čini mi se da je u Banjaluci bilo mnogo glasanja protiv. Nije kandidat Saveza za promjene dobio neki entuzijazam i oduševljenje u gradu Banjaluci, ali mi se čini da su građani glasali protiv kandidata SNSD-a zbog emocije koja ih je vezala za tragičnu smrt ovog mladića u gradu Banjaluci”.

Radovi na infrastrukturi u gradu i njihov razvoj nisu prošli nezapaženo ni van Banjaluke, a kamoli u njoj.

“Gradnjom saobraćajnica, jednog mosta, nekoliko kružnih raskrsnica do kraja ove godine možda čak i sedam urađenih ili započetih. Uvođenjem bajk-šeringa, turističkog autobusa i mnogih drugih stvari. Tako da je fokus ove godine, ili najviše toga vidjelo se u saobraćaju”, istakao je Radojičić gostujući u emisiji “Jedan na jedan” ATV-a i dodao da je prošlu godinu potpuno obilježilo rješavanje problema grijanja što je stavljeno kao prioritet.

(ATV)