Politika 08.09.2016.

Prvi TV duel: Radojičić porazio Čavića njegovim oružjem – slučajem “Poljoprivredna škola”!

ČITANJE: 3 minute

Igor Radojičić, kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke, ostavio je večeras najuvjerljiviji utisak u prvom i dugo očekivanom predizbornom TV suočavanju sa glavnim rivalom Draganom Čavićem (Savez za promjene), dok su Duško Tadić (Prva stranka) i Slavko Župljanin (SPAS) opravdali ulogu izbornih autsajdera.

Prvo suočavanje četvorice kandidata, organizovano na TV Elta, proteklo je u znaku žustre razmjene argumenata između glavnih favorita – Radojičića, koji po posljednjim anketama uvjerljivo vodi, i Čavića, koji ga odavno izaziva na TV duel, u nadi da će mu to podići rejting.

Kako se moglo vidjeti, utisak je da je Radojičić uspio da odbije očekivane Čavićeve optužbe u vezi slučaja zamjene zemljišta Poljoprivredne škole, i to na dosta neočekivan način.

Naime, Radojičić je glavnog rivala upitao zašto u javnosti stalno u vezi sa ovim slučajem povezuje biznismena Budu Stankovića, a u isto vrijeme ne spominje još tri slučaja zamjene, a koje je indirektno povezao sa samim Čavićem.

– Jesu li to ljudi iz opozicije, pa se o njima ne smije govoriti – rekao je Radojičić, ističući da mu je jako čudno što Čavić do detalja zna sve u vezi Stankovićeva, dok o ostala tri slučaja navodno ne zna ništa.

Na ove primjedbe, kako se moglo vidjeti, vidno zatečeni Čavić nije dao nikakav odgovor.

Kad je riječ o infrastrukturnim pitanjima, Radojičić je obećao da će riješiti problem “Toplane”, te najavio da će formirati komunalni holding, po uzoru na Ljubljanu, čiji mu je gradonačelnik Zoran Janković nedavno pružio punu podršku.

Što se tiče zapošljavanja, Radojičić je naglasio da Banjaluka uskoro dobiti nekoliko stotina radnih mjesta u industrijskoj zoni u Ramićima.

Govoreći o socijalnoj politici i infrastrukturi, Radojičić je najavio gradnju nove škole na Starčevici te otvaranje novih vrtića koji bi bili locirani u okviru postojećih osnovnih škola u više gradskih naselja.

Prvi, večerašnji duel došao je u trenutku objave rezultata prvih istraživanja javnog mjenja, koja Radojičiću daju uvjerljivo najveće šanse za osvajanje gradonačelničke fotelje.

Prema istraživanju, koje je danas objavio portal pressrs.ba, Radojičić u odnosu na Čavića vodi za cijelih 21,3 odsto.

Prema ovoj anketi, da se danas izlazi na birališta, za Radojičića bi glasalo 51 odsto Banjalučana, dok bi kandidatu Saveza za promjene povjerenje ukazalo 28 odsto glasača. Preostala dva kandidata – Duško Tadić (Prva stranka) i Slavko Župljanin (SPAS) ukupno uživaju povjerenje 2,3 odsto birača.

Za Tadića bi, po istraživanju, glasalo 1,1 birača, dok bi Župljaninu povjerenje podarilo 1,2 odsto glasača.

Prema ovom istraživanju, 18,7 odsto ispitanika ne zna za koga bi glasalo.

Ova istraživanja prate trendove koje je pokazalo ranije objavljeno istraživanje agencije Ipsos Public Affairs, s tim da se Radojičićeva prednost u odnosu na Čavića u periodu od posljednjeg istraživanja do danas “istopila” za dva odsto.

Prema njihovom istraživanju iz jula ove godine, Radojičić bi osvojio 53 odsto od ukupnog broja glasova Banjalučana koji bi izašli na izbore, dok bi za Dragana Čavića glasalo 29 odsto birača.

(Banjaluka.net)