Vijesti 21.10.2021.

Radojičić: Postoji prostor za dodatnu saradnju Srpske i Izraela

ČITANJE: 2 minute

Postoji prostor da se dodatno unaprijedi saradnja Republike Srpske i Izraela, rekao je za “Nezavisne novine” Igor Radojičić, bivši gradonačelnik Banjaluke, koji je bio govornik na svjetskoj konferenciji “MuniWorld” u Tel Avivu.

“Mislim da tu postoji još neiskorištenog prostora. Postoji, zaista, jedno veliko razumijevanje, slobodan sam čak reći i prijateljstvo, u smislu da se više sarađuje na različitim poljima. Izrael je izuzetno razvijena i uticajna zemlja i moguće je saradnju pokušati razvijati na raznim poljima, od obrazovanja, do zdravstva, industrije i drugih oblati”, rekao je Radojičić.

Naglasio je da, stoga, treba raditi puno više na budućoj saradnji, te nikako ne zanemarivati postojeće veze, uključujući pobratimstvo između Banjaluke i izraelskog grada Modina.

Osvrćući se na poruke koje su poslate sa konferencije “MuniWorld”, na kojoj je bio govornik, Radojičić je istakao da su međunarodna saradnja i  razumijevanje veoma potrebni.

“Pored toga što svako od nas ima lokalne izazove i probleme, postoje stvari koje su zajedničke. Recimo, mi smo se od prošle godine svi ‘sudarili’ sa epidemijom, te svi, neko manje, neko više, imamo probleme sa radikalnim pokretima odnosno terorizmom. To su neke od globalnih tema oko kojih treba postojati i saradnja i razumijevanje. Izrael se suočava sa nekim slučnim izazovima kao i mi, jer živimo u vrlo komplikovanim regionima i političkim okolnostima, tako da su saradnja i razmjena iskustava veoma važni”, rekao je Radojičić za “Nezavisne novine”.

Naglasio je da su mu bili čast i zadovoljstvo što je učestvovao na ovoj konferenciji.

“Imao sam priliku da kažem nekoliko napomena, uključujući i onu koja se odnosi na kandidaturu Banjaluke za evropsku prijestonicu kulture. Osim toga, riječi je bilo i o iskustvima u vezi sa prošlogodišnjom, početnom borbom sa pandemijom, kao i o međunarodnoj saradnji. Za nas je izuzetno važna saradnja sa Izraelom i gradom Modinom”, zaključio je Radojičić.

Na ovoj međunarodnoj konferenciji, inače, upriličena su i obraćanja predsjednika Izraela Isaka Hercoga, premijera Izraela Naftali Beneta i predsjednika Federacije opština i gradova Izraela Haima Bibasa.

(E.M)