Politika 26.10.2020.

Radojičić: Povelja o bratimljenju najviši stepen saradnje dva grada

ČITANJE: 1 minuta

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da Povelja o bratimljenju Banjaluke i Beograda, koja će danas biti potpisana, predstavlja najviši mogući stepen saradnje dva grada, te da je prirodno da na takav način sarađuju.

On je istakao da su Srbija i Republika Srpska najbliži partneri, trgovinski i ekonomski.

“Mi imamo sporazum iz 2013. o prijateljstvu, ali ovo je najviši moguć stepen saradnje dva grada. Beograd ima u svom setu pobratime kao što su Peking, Čikago, Moskva. Mi smo najmanji. Mislim da su osjećanja najtoplija kada je riječ o Banjaluci”, rekao je Radojičić za RTS.

On je istakao da je ovo jedna stepenica u razvoju, navodeći da ima mnogo komunalnih, tema kulturne saradnje, naučno-tehnološkog razvoja i zapošljavanja, te se očekuje da će jedna po jedna od tih tema dalje biti podizana na viši nivo.

Prema njegovim riječima, Beograd ima iskustva sa upravljanjem otpadnim vodama, ima tehnološki park, tako da je sve što je dobro iskustvo jednog i drugog dobrodošlo.

“Banjaluka je konceptualno glavni grad Republike Srpske i želi da se razvija kao jedan od regionalnih centara, a sprema se da iduće godine bude kandidat za evropsku prestonicu mladih. Za nas su sva interesantna pitanja koja se tiču razvoja jedne metropole. Danas su standardi zeleni grad, pametni grad. Banjaluka je jedan od prvih gradova u regionu koji ima akcioni plan zelenog grada. Pripremamo strategiju pametnog grada”, istakao je Radojičić.

(Srna)