Politika 20.02.2019.

RADOJIČIĆ: Radni dan mi traje 25 sati dnevno

ČITANJE: 3 minute

Nedavna prvostepena presuda za višemilionske malverzacije na štetu grada Banjaluke je prva krupna presuda u korist grada, iako u ovom trenutku traje još desetak različitih postupaka. Ti procesi će se, nažalost, godinama vući po sudovima, kaže u intervjuu za “Novosti” Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

– Ipak, očekujemo da grad zaštiti i vrati imovinu nakon sudskih procesa. Uspeli smo do sada pravosnažno da dobijemo staru autobusku stanicu i muzej. Tu je i prvostepena presuda u našu korist i za Sokolski dom. I dalje imamo probleme, jer je vrlo malo zemljišta uknjiženo na grad – ističe Radojičić.

* Koje kapitalne projekte grad završava ove godine?

– Novi most na lokaciji Zelenog mosta trebalo bi da bude u funkciji ovog proleća. Nova dvorana je završena. Radimo nekoliko kružnih tokova i saobraćajnica.

* Da li je u planu izgradnja još mostova?

– Jeste. Imamo preambiciozan plan da u Banjaluci godišnje napravimo jedan most. Jedan završavamo ove godine, započinje gradnju drugog, a za narednu godinu u planu je most u Dolcu.

* Kada će Banjaluka dobiti kongresnu dvoranu?

– Radimo na tome. Idemo sa tri međunarodna konkursa za arhitektonska idejna rešenje, među kojima je kongresna dvorana. Ona je prioritet, a procena je da treba nekoliko desetina miliona maraka za izgradnju. Lokacija će biti iza zgrade Vlade u Ulici olimpijskih pobednika. Kongresni turizam je velika šansa za grad. Otvaranjem nekoliko avio-linija stvorili su se preduslovi da jačamo kongresni turizam.

* Otvara se malo fabrika sa 100 i više radnika u Banjaluci.

– Nije samo Banjaluci, već i u BiH i šire. Srbija je u regionu tu najviše uradila, jer je dala velike podsticaje i olakšice. Mi smo manji. Imamo poslovnu zonu Ramići sa 16 firmi, gde čekamo završetak jedne fabrike. To nisu ni “Fijat”, ni “Folksvagen”, uglavnom se radi o domaćim investitorima. Otvaranje Delta šoping mola u Banjaluci otvoriće mesta za 2.000 radnika. Iako imamo niske cene komunalnih usluga i možemo privlačiti investitore, imaćemo problem zbog nedostatka radne snage.

* Kao bivšem predsedniku NS RS, da li vam nedostaje politika na višem nivou?

– Od komunalnih pitanja ne stižem da o tome razmišljam (smeh). Radni dan mi traje 25 sati dnevno.

* Kako vidite proces formiranja vlasti na nivou BiH?

– U ovom momentu niko nema preteran interes da se uopšte formira vlast na tom nivou. SDA je već unutra i može dobiti samo manje mesta. HDZ je takođe u vlasti. Opozicione partije iz RS, SDS i PDP, deo su vlasti i kada se formira nova, oni ispadaju. Jedini koji može imati interes za formiranje vlasti je SNSD. Ostali su manje-više nezainteresovani, jer već imaju stolice. I stranci su nezainteresovani jer im je postojeći Savet ministara, po sarajevskom rečniku, “nagodniji”. Ublažena je retorika međunarodne zajednice oko formiranja nove vlasti i takva situacija može potrajati.

* Kako gledate na slučaj smrti Davida Dragičevića, koji je obeležio život Banjaluke prošle, ali i ove godine?

– Prošli smo kroz veliku turbulenciju zbog nezavršene istrage, jer nema zvaničnih informacija šta se stvarno desilo. Čitava javnost čeka da se završi istraga i da dobije stvarnu istinu. Sve do tada, senka slučaja “Dragičević” će da lebdi nad Banjalukom.

(vecernjenovosti.ba)