Vijesti 21.12.2015.

Radojičić: Reformisati finansijski sektor kako nadzor nad bankama ne bi otišao u Sarajevo

ČITANJE: 3 minute
narodna_skupstina
Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Igor Radojičić založio se večeras da vlasti Republike Srpske izađu na međunarodno finansijsko tržište kako bi pokušali restruktuisati javni dug Srpske.

Predstavljajući 15 amandmana koje je poslanički klub SNSD-a uputio na ekonomsku politiku za iduću godinu, koji je predložila Vlada RS, Radojičić je upozorio da Srpska trenutno plaća jako visoke rate ranije preuzetih kreditnih zaduženja.

– Treba pokušati restrukuisati taj dug na srednjoročnoj ili dugoročnoj osnovi, što bi podrazumijevalo i izlazak na međunarodno finansijsko tržište iz razloga što ono domaće tržište ima svoje limite – rekao je Radojičić.

On je upozorio da je Narodna skupština svojevremeno zaključila da je potrebno donijeti strategiju zaduživanja Srpske, ističući da se moraju  jasno identifikovati razvojni projekti za čiju bi se realizaciju zaduživali u budućnosti.

Govoreći o sektoru energetike, Radojičić je istakao da Elektroprivreda RS mora ostati strateško preduzeće u vlasništvu RS, sposobno da investira, proizvodi i pravi energetske objekte za naredne decenije.

– Elektroprivredu je potrebno restruktuisati sa strateškim ciljem investiranja u velike energetske objekte – kazao je Radojičić, založući se se da se ovo preduzeće vrati velikom energetskom projektu “Buk Bijele” koji je ranije osporen od strane Crne Gore.

On je naglasio da se danas na ovom projektu ne radi gotovo ništa.

Radojičić je upozorio i da nikad nije proveden zaključak Narodne skupštine iz 2013. godine, po kojem su se vlasti Srpske trebalo okrenuti modelu formiranja jedinstvenog regulatora finansijskog tržišta.

On je upozorio da bi, zbog aktuelnih problema u bankarskom sektoru, danas – sutra mogli doći u situaciju da se ponovo aktiviraju zahtjevi o jedinstvenoj superviziji na nivou BiH.

– Da ne bi došli u taj problem, a i kako bi proveli raniji zaključak Narodne skupštine, potrebno je formirati jedinstvenu finansijsku superviziju – objasnio je Radojičić.

On je podsjetio da su se čelnici regulatornih tijela iz oblasti finansija često žalili da nisu u zakonskoj mogućnosti da obavljaju efikasne kontrole, a pogotovo kad je riječ o povezanim preduzećima.

Prema njegovim riječima, ova supervizija obuhvatila bi Agenciju za bankarstvo, Komisiju za hartije od vrijednosti i Agenciju za osiguranje RS.

U isto vrijeme, Radojičić se založio da Republika Srpska dokapitalizuje Željeznice RS u koje je, kako je naglasio, u proteklom godinama uložila na stotine milione maraka.

On je kazao da ovo preduzeće i dalje organizovano kao klasično akcionarsko društvo, u kojem država ima svega 65 odsto vlasništva, uprkos tome što jedina ulaganja dolaze isključivo od strane Vlade.

Radojičić je naglasio da je iz tog razloga neophodna dokapitalizacija ŽRS kako bi RS povećala svoj vlasnički udio i na taj način spriječila probleme sa ostalim vlasnicima kapitala kad na dnevni red dođe restruktuisanje ovog sistema.

(Banjaluka.net)